icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Unga Operan

UNGA
OPERAN

»Hos oss är alla välkomna, och vi jobbar på alla sätt för sänka trösklarna till allas vårt operahus« 

/ELLEN LAMM
konstnärlig chef Unga Operan

»Tanken att konst och kultur är helt nödvändiga för oss som individer, men också för själva vår demokrati och dess överlevnad, är grunden i Unga Operans arbete. Barn vill, precis som vuxna, bli berörda, speglade, utmanade, inspirerade och få möta nya tankar. Opera och balett bjuder in till magiska världar fyllda av känslor, rörelser och musik. Här talas det direkt till publikens alla sinnen. Vi vill att så många barn, unga och vuxna som möjligt ska få möjlighet att besöka oss och ta del av de fantastiska saker som sker här. Hos oss är alla välkomna, och vi jobbar på alla sätt för sänka trösklarna till allas vårt operahus.

Hösten 2024 är vi stolta att kunna presentera en urpremiär av ett nytt dansverk: Forever. Föreställningen riktar sig främst till publik på högstadiet och kretsar kring tankar om liv och död, sorg och hopp, men också om gruppdynamik och tillhörighet, och skapas av Mari Carrasco, en av dagens mest intressanta och hyllade koreografer. Tillsammans med sitt konstnärliga team – Mikael Karlsson, hyllad för flera samarbeten med koreografen Alexander Ekman och senast uppmärksammad för operan Melancholia; samt Jenny Nordbergs på en gång både supernaturalistiska och artificiella scenografi och Mira Svanbergs suggestiva ljussättning – skapar de en föreställning som helt och hållet utgår ifrån spelplatsen.«


Ett av Operans viktigaste uppdrag är att skapa angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur. Det är här Unga Operan – som är ett av Kungliga Operans tre konstnärliga ben – kommer in i bilden. I över tio år har vi skapat förutsättningar för ung kultur.

FÖRESTÄLLNINGAR

Varje säsong erbjuder vi opera- och dansföreställningar för barn och unga. Det kan handla om allt från ett allkonstverk för bebisar till en ”operathriller” för högstadieelever.

AKTIVITETER

Vi öppnar upp dörrarna till Operahuset på många sätt; för närvarande genom barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna kan innebära visningar, kostymprovningar och konserter.

SAMARBETEN MED SKOLOR

Unga Operan jobbar aktivt med skolor och vår pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. Vi ordnar också skolbesök i Operahuset, bjuder in till lärarkvällar och har särskilda föreställningar för skolklasser.


Lyssna

Vill du höra hur musiken på Operan kan låta?