0
0

Tillbaka Hem Nicolai Gedda

NICOLAI GEDDA

11 juli 1925 - 8 januari 2017


Den svenske världstenoren Nicolai Gedda är död, 91 år gammal. Han avled den 8 januari i sitt hem i schweiziska Tolochenaz. Nicolai Gedda var född den 11 juli 1925 i Stockholm.

»i honom fick världen en av de mest, musikaliska, mångsidiga och skönsjungande tenorer någonsin.«
- Birgit Nilsson

Under sin långa karriär, som omfattade mer än 50 år, hade han stora internationella framgångar inom det lyriska facket, en röstligt ekvilibristisk stilikon inte minst som Mozarttenor och inom den klassiska franska repertoaren. Han återvände flera gånger till sin hemmascen Kungliga Operan där han 1952 debuterat med stort genombrott som Chapelou/St. Phar i Adolphe Adams Postiljonen från Longjumeau. Därefter engagerades han vid operahus som La Scala i Milano, Covent Garden i London, Metropolitanoperan i New York och Parisoperan.

Gedda är en av de sångare som medverkar på flest skivinspelningar av alla inom sitt röstfack, ca 200 st, som inklusive ett flertal operetter och romansinspelningar  uppvisar en unik bredd samtidigt som han var sparsmakad med roller inom den tyngre repertoaren, även om han profilerade sig med titelrollen i Lohengrin i Operans produktion. En av hans många paradroller var som Lenskij i Tjajkovskijs Eugen Onegin. Han behärskade sex språk mer eller mindre flytande.   

Sin sista skivinspelning gjorde han 2003 då han medverkade som Översteprästen i Mozarts Idomeneo.

Nicolai Gedda blev hovsångare 1965.

Nypremiären av Verdis Maskeradbalen den 24 februari tillägnas minnet av Nicolai Gedda. 

Birgitta Svendén
»Nicolai Gedda var en exceptionell sångare med sin fantastiska musikalitet och språkkänsla. Få kunde som han mejsla ut orden i en text och få det att låta exakt som när man talar språket. Hans faiblesse för subtila nyanser i musiken är unik, bra skola för unga sångare. 

Nicolai tog operetten  till nya höjder genom alla sina inspelningar. Han var dessutom en " smart " sångare som visste precis i vilken repertoar hans röst passade som bäst, lockades inte i fällan att sjunga för dramatiska roller. Jag fick glädjen att sjunga med Nico när han hoppade in för sjuk tenor i Eugen Onegin. Han sjöng på ryska och vi på svenska. Vi skulle vara unga och kära. Han gav generöst av sig själv och sjöng helt ljuvligt med ett perfekt ryskt uttal. En stor konstnär med stark integritet.« 

LYSSNA
På Spotify har vi gjort en spellista med några av Nicoali Geddas många inspelningar.

Roller på Kungliga Operan

Vokaltrio i Röda stöveln
Chapelou/St. Phar – Postiljonen från Longjumeau
Ryttmästare Henrici – Tiggarstudenten
Nicklaus – Hoffmanns äventyr
En sångare – Rosenkavaljeren
Don Ottavio – Don Juan
Alfredo – La traviata
Belmonte – Enleveringen ur seraljen
Tamino – Trollflöjten
Hertigen – Rigoletto
Idamante – Idomeneo
Hoffmann -Hoffmanns äventyr
Lenskij – Eugen Onegin
Rodolphe - Bohème
Cavaradossi – Tosca
Lohengrin – Lohengrin
Gustav III – Maskeradbalen
Christjern – Gustaf Wasa
Andrej – Mazeppa (konsertant)