0
0
Tillbaka Hem Biljetter Operan för nybörjare

OPERAN FÖR NYBÖRJARE

Är du nyfiken på opera eller balett men vet du inte riktigt var du ska börja? Vilket verk ska du uppleva under ditt allra första besök hos oss? Vi har plockat ihop några guldkorn till dig.


ASKUNGEN – opera av Rossini

I Rossinis drygt 200 år gamla opera härskar den tyranniske och utfattige Don Magnifico över sina två döttrar och styvdottern Angelina. När prinsen utlyser en bal på slottet ser fadern sin chans att bli rik. Lyckas han gifta bort en av döttrarna är ekonomin säkrad för alltid. Men det goda överlistar girigheten. Ingenting blir som Don Magnifico tänkt. LÄS MER »

GISELLE – det romatiska mästerverket med Kungliga Baletten

Om natten samlas vilierna med sin drottning vid en skogssjö där de dansar tillsammans. Den ångerfyllde Albrecht kommer för att sörja sin älskade och dras in i viliernas förtrollande dans. Men en sista dans med Giselle har ett högt pris… LÄS MER »

TROLLFLÖJTEN – Mozart för alla

Nattens drottning ger Tamino i uppdrag att befria hennes dotter Pamina som rövats bort av Sarastro. Lyckas uppdraget ska Tamino få Paminas hand. Fågelfångaren Papageno slår följe med Tamino. Till sin hjälp har de med sig en förtrollad flöjt och ett magiskt klockspel. Men allt är inte vad det ser ut att vara. Är både Paminas mor och Sarastro onda? Eller ingen av dem? Snart ställs de alla inför utmanande prövningar... LÄS MER »

CARMEN – ett drama fyllt av klassiker

Bizets Carmen är den mest spelade av alla operor. I centrum står den upproriska, listiga och frihetssökande Carmen som slåss för sin rätt att älska vem hon vill. Men en dag ställer sig en man i hennes väg. Carmen är en opera lika aktuell i dag som när den skrevs. Testa att lyssna på Toreadorarian, Habaneran eller Blomsterarian – några av de mest spelade verken inom filmmusik. Du kommer garanterat att ha hört dem förut. LÄS MER »


Visste du att…

  • Om du är under 26 år har du alltid 50 % rabatt på våra föreställningar! Läs mer här »
  • Hur du klär dig när du besöker Kungliga Operan är upp till dig. Här är både jeans och smoking varmt välkomna. Huvudsaken är att du känner dig bekväm.
  • 45 minuter före de flesta opera- och balettföreställningarna hålls en 15 minuter lång introduktion till det verk du ska se.
  • Vi brukar rekommendera våra gäster att komma cirka 20 minuter innan föreställningen börjar. Det gör vi för att det ska finnas tid att hänga av sig jackor och för att hitta sina platser i god tid innan ridån går upp.
  • Insläppet till salongen stänger i samband med att föreställningen börjar. Kommer du sent har du möjlighet att se första akten på en tv-skärm i Operahuset.
  • Våra operor på stora scenen textas med svensk text. Undantaget är de operor som sjungs på svenska. Textremsan syns precis ovanför scenen.
  • De flesta av våra föreställningar inkluderar en paus. I pausen kan du – om du vill – äta eller dricka något. Här kan du, fram till kl. 22.00 dagen före ditt besök, förbeställa pausservering. Det går också bra att, i mån av plats, boka servering när du kommer till Operahuset.
  • Om du vill läsa mer om vad som kan vara bra att veta innan ett besök på Kungliga Operan så kan du göra det här. Och har du frågor på plats hjälper våra publikvärdar mer än gärna till.