0
0
Tillbaka Hem Biljetter Operan för nybörjare

OPERAN FÖR NYBÖRJARE

Är du nyfiken på opera eller balett men vet du inte riktigt var du ska börja? Vilket verk ska du uppleva under ditt allra första besök hos oss? Vi har plockat ihop några guldkorn till dig.


CARMEN – ett drama fyllt av klassiska arior

Bizets Carmen är den mest spelade av alla operor. I centrum står den Carmen som slåss för sin rätt att älska vem hon vill. Men en dag ställer sig en man i hennes väg. Carmen är en opera lika aktuell i dag som när den skrevs. Toreadorarian och Habaneran – du har garanterat hört dem förut. LÄS MER »

LA TRAVIATA

En kvinna vill följa sitt hjärta i ett samhälle styrt av konventioner. I vägen för hennes lycka står maktförtryck och moraliskt hyckleri. La traviata är en av Verdis mest spelade och älskade verk med hög igenkänning i musiken. LÄS MER »


Visste du att…

  • Om du är under 26 år har du alltid 50 % rabatt på våra föreställningar! Läs mer här »
  • Hur du klär dig när du besöker Kungliga Operan är upp till dig. Här är både jeans och smoking varmt välkomna. Huvudsaken är att du känner dig bekväm.
  • 45 minuter före de flesta opera- och balettföreställningarna hålls en 15 minuter lång introduktion till det verk du ska se.
  • Vi brukar rekommendera våra gäster att komma cirka 20 minuter innan föreställningen börjar. Det gör vi för att det ska finnas tid att hänga av sig jackor och för att hitta sina platser i god tid innan ridån går upp.
  • Insläppet till salongen stänger i samband med att föreställningen börjar. Kommer du sent har du möjlighet att se första akten på en tv-skärm i Operahuset.
  • Våra operor på stora scenen textas med svensk text. Undantaget är de operor som sjungs på svenska. Textremsan syns precis ovanför scenen.
  • De flesta av våra föreställningar inkluderar en paus. I pausen kan du – om du vill – äta eller dricka något. Här kan du, fram till kl. 22.00 dagen före ditt besök, förbeställa pausservering. Det går också bra att, i mån av plats, boka servering när du kommer till Operahuset.
  • Om du vill läsa mer om vad som kan vara bra att veta innan ett besök på Kungliga Operan så kan du göra det här. Och har du frågor på plats hjälper våra publikvärdar mer än gärna till.

NÖTKNÄPPAREN

"Julbaletternas julbalett" är tillbaka på Kungliga Operan! En sagolik föreställning där Elsa Beskows Petter och Lotta möter den klassiska baletten Nötknäpparen - för många besökare en självklar tradition i helgerna.  LÄS MER »

Short Stories II

Hur låter morgondagens opera? Tre svenska tonsättare presenterar tre nya kortoperor baserade på verkligheten. Operor som är här och nu - i ett smidigt format. Ett utmärkt sätt att upptäcka opera på! LÄS MER HÄR »

FIGAROS BRÖLLOP

Det är Figaros och Susannas bröllopsdag. Kärleken yr i luften, men det är inte bara brudparet som är otåligt. Greven verkar lika intresserad av Susanna som ointresserad av sin grevinna. Marcellina vill snärja Figaro. Cherubino skjuter kärlekspilar mot samtliga kvinnor i hans väg. Begäret lurar bakom varje dörr och under besynnerliga förväxlingar ställs saker och ting på sin spets. Vem får vem när dagen är slut? Vilken kärlek är uppriktig och sann? LÄS MER »

AIDA

Kan kärleken övervinna allt? Mot en kuliss av krig, religion och makt håller ett samhälle på att falla samman. Här hittar vi unga Aida, mitt i korselden mellan två stridande parter och fångad av fienden. Mot allt förnuft förälskar hon sig i Radamès. Vi ser den omöjliga, men obevekliga kärleken mellan två unga människor kämpa mot en fullständigt kaotisk verklighet. LÄS MER »