[TOPP]

OPERAN FÖR NYBÖRJARE


Är du nyfiken på opera eller balett men vet du inte riktigt var du ska börja? Vilket verk ska du uppleva under ditt allra första besök hos oss? Vi har plockat ihop några guldkorn till dig. Med på listan är till exempel Carmen och La Bohème– två av de mest spelade och mest välkända operorna i hela världen. För den dansintresserade kan vi locka med Eskapist– en explosion av dans som får dig att vara i nuet.


_

Carmen – ett drama fyllt av klassiker

Bizets Carmen är den mest spelade av alla operor. I centrum står den upproriska, listiga och frihetssökande Carmen som slåss för sin rätt att älska vem hon vill. Men en dag ställer sig en man i hennes väg. Carmen är en opera lika aktuell i dag som när den skrevs. Testa att lyssna på Toreadorarian, Habaneran eller Blomsterarian – några av de mest spelade verken inom filmmusik. Du kommer garanterat att ha hört dem förut. Läs mer »

Eskapist – en dansexplosion!

Vill du ibland fly verkligheten och hoppa in i en dagdröm? Är du en eskapist? Den världsberömde koreografen Alexander Ekman utforskar verklighetsflykten och har skapat verket Eskapist för Kungliga Baletten. Ekman vet hur han får publiken att stanna i nuet, ha alla sinnen på spänn och känna en dansglädje som sprider sig i hela kroppen. Följ med in i en värld av dans, fantasi, mäktig musik och otroliga kostymer. 
Läs mer »

_
_

La Bohéme – från Paris till ett fiktivt Stockholm

La Bohème skildrar en grupp unga konstnärers liv och deras längtan efter framgång, kärlek, vänskap och lycka. Puccini, den italienska operans mästare efter Verdi, har fångat den ungdomliga atmosfären och skrivit några av sina bästa melodier. Bland annat kärleksduetten mellan Rodolphe och Mimi – O soave fanciulla. Garanterad gåshud. Läs mer »


Visste du att…

  • Om du är under 26 år har du alltid 50 % rabatt på våra föreställningar! Läs mer här »
  • Hur du klär dig när du besöker Kungliga Operan är upp till dig. Här är både jeans och smoking varmt välkomna. Huvudsaken är att du känner dig bekväm.
  • 45 minuter före de flesta opera- och balettföreställningarna hålls en 15 minuter lång introduktion till det verk du ska se.
  • Vi brukar rekommendera våra gäster att komma cirka 20 minuter innan föreställningen börjar. Det gör vi för att det ska finnas tid att hänga av sig jackor och för att hitta sina platser i god tid innan ridån går upp.
  • Våra operor på stora scenen textas med svensk text. Undantaget är de operor som sjungs på svenska. Textremsan syns precis ovanför scenen.
  • De flesta av våra föreställningar inkluderar en paus. I pausen kan du – om du vill – äta eller dricka något. Här kan du, fram till kl. 22.00 dagen före ditt besök, förbeställa pausservering. Det går också bra att, i mån av plats, boka servering när du kommer till Operahuset.
  • Om du vill läsa mer om vad som kan vara bra att veta innan ett besök på Kungliga Operan så kan du göra det här. Och har du frågor på plats hjälper våra publikvärdar mer än gärna till.

Dracula – scenshow med specialeffekter och körsång

Skräckromantik, viktorianskt mode och storslagna körer. Vad mer kan man önska sig på en operascen? Historian om världens mest kända vampyr kretsar kring krossade hjärtan, hämnd och blod. Missa inte denna pampiga uppsättning.  Läs mer »

_
_

Glada änkan - operett skapad av Henrik Dorsin!

På Kungliga Operan i Stockholm ska Glada änkan sättas upp. Den pressade operachefen behöver en succé och knyter en firad operadiva och en egocentrerad, kompromisslös regissör till uppsättningen. En tonårsromans blossar upp på nytt och ett konkurrerande produktionsbolag lurar i vassen... Välkommen på denna meta-föreställning med många skratt och hög igenkänningsfaktor. Läs mer »

Don Giovanni – Som en Bond-film av Mozart!

Den karismatiske adelsmannen Don Giovannis dagar är räknade. Serieförföraren – besatt av kvinnor – är en slav under sin heta drift. Döden andas honom kallt i nacken. Och tre kvinnor sätter stopp för hans hänsynslösa framfart. 
Läs mer »

_