[TOP]
Tillbaka

​Nötknäpparen – 300 föreställningar med fantasifull julstämning

Pressmeddelande 12/4/2018

Pressbild

Pär Isbergs koreografi från 1995, med bland annat julscener hämtade från Elsa Beskows sagor, är tillbaka efter en paus i fjol och ges nu för 300:e gången. Nypremiär på Kungliga Operan den 5 december.

Kungliga Balettens uppsättning av Nötknäpparenär en storslagen balett av Pär Isberg för Kungliga Baletten efter E. T. A. Hoffmanns berättelse och Elsa Beskows välkända sagobok Petters och Lottas jul. Och till tonerna av Pjotr Tjajkovskijs hänförande musik.

För Pär Isberg var det en dröm som blev verklighet – precis som i fantasins förtrollade värld. En värld där även snöflingor kan dansa. I denna tolkning av den traditionella julsagan pågår ett ständigt växelspel mellan dröm och realitet, gott och ont, humor och allvar. Denna ursvenska Nötknäpparen har även fått gehör i samband med gästspel utomlands och har också blivit tradition i estniska Tartu.

Förutom Pär Isberg, som även står för librettot tillsammans med Erik Näslund, består det konstnärliga teamet av Bo-Ruben Hedwall (scenografi), Ann-Mari Anttila (kostym) och Torkel Blomkvist (ljus). Ny dirigent är Jakob Hultberg.

Baletten har belönats med Birgit Cullberg-priset och flera gånger sänts i SVT. Den 12 januari 2019 spelas föreställningen för 300:e gången. Över 300 000 besökare kommer då att ha sett den.

Kungliga Balettens 68 dansare, Kungliga Hovkapellets 65 musiker, 1 dirigent, 20 scenarbetare, över 20 elever från Kungliga Svenska Balettskolan och två pudlar gör tillsammans allt för att varje föreställning ska bli en magisk upplevelse.

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com