[TOP]
Tillbaka

Sverigepremiär för Szymanovskis mästerverk Kung Roger

Pressmeddelande 3/11/2019

Pressbild

Karol Szymanovskis Kung Roger har fått en renässans och räknas numera som en av 1900-talets främsta operor. När verket nu äntligen får svensk premiär är det i en samproduktion med Teatr Wielki i Warszawa. För regi står filmregissören Mariusz Treliński och rollen som drottning Roxana görs av hovsångerskan Elin Rombo, som hyllades i samband med att uppsättningen gavs i Warszawa i december. Premiär den 16 mars kl 19 på Kungliga Operan.

Kung Roger, Karol Szymanovskis mest centrala verk med urpremiär 1926, har drag av både opera, oratorium och mysteriespel. Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier.

Det var under resor till Italien och Nordafrika som tonsättaren samlade material om Kung Roger, en historisk gestalt som var kung i Sicilien 1130-54. Handlingen är dock helt fiktiv om en man som trodde han hade allt, men som konfronteras med starka makter som får honom på fall och leder till att han tvingas omvärdera sitt liv. Operan kretsar kring förnuftets Apollo och begärets Dionysos, mellan intellekt och det undermedvetna, mellan kristendom och hednisk tro.

För regi står filmregissören Mariusz Treliński, som går i Kieslowskis och Wajdas fotspår. Han har tidigare satt upp Kung Roger i Warszawa, Wrocław, Sankt Petersburg och Edinburgh. När han nu återkommer till verket är det i en uppsättning baserad på Piotr Gruszczyńskis dramaturgi och med många videoprojektioner.

I denna uppsättning står en profetisk herde som en modern symbol för död och återfödelse. Här utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och det irrationella, mellan ordning och kaos.

I rollen som kung Roger hörs den polske barytonen Lukasz Golinski. Herden, det andra stora manliga partiet, sjungs av tenoren Arnold Rutkowski som liksom Golinski är internationellt verksam. Föreställningen leds av den italienske dirigenten Andrea Molino. Dessutom medverkar Operans solister, hovkapell och Kungliga Operans kör.

INFÖR KUNG ROGER


Premiärsamtal

Guldfoajén 11 mars kl 18-18.45


Kung Roger - en introduktion

I samarbete med Polska Institutet och Dramaten

Läsning, musik och samtal inför föreställningen av Kung Roger med Gunnel Fred, skådespelare, Bo Löfvendahl, musikkritiker, Tomas Håkansson, översättare, Jakub Nowak, violin, Oleksandr Yankevych, piano. Moderator: Katarina Aronsson, dramaturg

Guldfoajén 19 mars kl 18-18.45

Guldfoajén 27 mars kl 18-18.45


Kung Roger – öppen föreläsning

I samarbete med Stockholms Universitet

Karol Szymanowski och modernismen: jaget, erotiken och myten

Språk- och litteraturvetaren Renata Ingbrant, universitetslektor i polska, föreläser om den polske kompositören Karol Szymanowskis liv och verk.

Guldfoajén 10 april kl 18-18.45

Samtliga introduktioner fri entré

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com