[TOP]


HANDLINGEN


AKT I

En sommareftermiddag i Oxford 1862 bjuder dekanen, Henry Liddell, och hans hustru på te i trädgården. Lewis Carroll, lektor i matematik och en vän till familjen underhåller de tre döttrarna Lorina, Alice och Edith med sagoläsning och trolleritrick. När Jack, trädgårdsmästarens pojke, dyker upp med en korg rosor plockar Alices mamma bort den röda eftersom hon inte tycker den passar in bland de vita. Jack och Alice är vänner, så han ger henne den ratade rosen, och i gengäld ger hon honom en syltbakelse. Alices mamma tar tillfället i akt och anklagar Jack för stöld så hon kan köra ut honom.

Gästerna anländer. Alice är upprörd över att Jack har fallit i onåd och Lewis Carroll tröstar henne genom att erbjuda sig att fotografera henne. Han försvinner bakom kameraskynket och kommer till Alices förvåning fram igen som den Vita Kaninen. Sedan hoppar han in i kameraväskan och försvinner. Alice följer efter och faller ner till en mystisk korridor. Genom ett nyckelhål kan hon se en magisk trädgård, men alla dörrar in till den är låsta.

Plötsligt rusar Jack, utklädd till Hjärter Knekt, genom rummet med Hjärter Dam, hennes livvakter och Vita Kaninen i hälarna. Knekten har anklagats för att stjäla ett fat med syltbakelser. Alice vill följa efter, men dörren slår igen framför henne och den enda olåsta dörren är för liten för att släppa igenom henne. En flaska uppenbarar sig. Alice dricker från den och blir så liten att hon inte ens räcker upp till dörrhandtaget. När hon smakar en bit kaka växer hon och blir gigantisk. Alice gråter hejdlöst, men genom att vifta med en solfjäder krymper hon tills hon blir så liten att hon kan simma i den sjö som bildas av hennes tårar.

Hon får till slut sällskap av olika djur som har samlats på stranden. I hopp om att motionen ska få dem att torka och göra dem lite gladare anordnar Alice ett kommittélopp. Sedan dyker Vita Kaninen upp igen och leder Alice längre in i Underlandet.

Utanför en stuga på landet levererar en lakej en inbjudan till Hjärter Dams krockettävling. Han bjuds in i stugan och låter Alice ta hand om inbjudningskortet. Inne i stugan håller Grevinnan på att ta hand om ett skrikande barn medan Kokerskan lagar korv. Grevinnan är överförtjust över den kungliga inbjudan, men Kokerskan är avundsjuk och bitter.

Stämningen blir alltmer våldsam, bortsett från en stunds lugn som inträffar när Cheshirekatten uppenbarar sig. Alice oroar sig för babyn och räddar den från Grevinnan, men när den förvandlas till en gris tar Grevinnan tillbaka den och bär den in i köket där den ska förvandlas till korv.

Vita Kaninen uppenbarar sig igen och är nervös över sina plikter vid drottningens krocketkalas. Han säger till Alice att inte följa efter honom till den kungliga parken för det är farligt att befinna sig i närheten av den ilskna drottningen. Knekten rusar in med en bricka syltbakelser, fortfarande med vakterna efter sig. Alice och Knekten gömmer sig i Grevinnans stuga. Det kungliga sällskapet anländer och Grevinnan överlämnar en gåva bestående av korv, men drottningen ger äcklat order om att sällskapet ska dra vidare. Vita Kaninen ger klartecken till Knekten så han kan smita, men det är för farligt för Alice att följa med.

AKT II

Alice frågar Cheshirekatten om vägen, men hans beskrivning är så vag att hon bara blir ännu mer förvirrad. Plötsligt befinner hon sig på ett teparty hos den galne Hattmakaren tillsammans med en påskhare och en sömnig hasselmus. Alice springer iväg från den galna tebjudningen och finner att hon är ensam och vilse. En exotisk fjärilslarv som sitter uppflugen på en svamp får henne på bättre humör, och innan han försvinner ger han henne en bit av svampen.

Alice är tillbaka i salen med dörrar. Hon knaprar på svampen, dörrarna och väggarna försvinner. Äntligen befinner hon sig i trädgården.

Knekten dyker upp, fortfarande på flykt undan sina förföljare. Han är lika glad över att se Alice som hon är över att se honom. Hjärter Dam anländer med sin livvakt och ger order om att Knekten ska tas till fånga, men han rymmer. Den Vita Kaninen rusar efter och tar Alice med sig.

AKT III

I Hjärter Dams trädgård stänker tre skärrade trädgårdsmästare röd färg på rosenbuskarna. De har planterat vita av misstag, och Hjärter Dam avskyr vita rosor.

Drottningen anländer tillsammans med Kungen, Hovet, Grevinnan och Kokerskan och ger order om att trädgårdsmästarna ska avrättas. Medan bödeln är upptagen med Kokerskans närmanden, för Alice och den Vita Kaninen de tacksamma trädgårdsmästarna utom synhåll.

Efter att drottningen har visat upp sina danskunskaper utser hon och Grevinnan var sitt krocketlag. Till Hjärter Dams stora förtret är det Grevinnan som vinner den första poängen. Under tiden riskerar Knekten livet genom att gömma sig i en häck och signalerar till Alice.

Grevinnan klagar på att Drottningen fuskar i krocket och drottningen ger order om att Grevinnan ska halshuggas. Kungen lugnar drottningen medan Alice hjälper Grevinnan att komma undan. Knekten hittar tillbaka till Alice, men den  här gången blir han upptäckt och Drottningen beordrar vakterna att släpa med honom till slottet där han ska ställas inför rätta. När Cheshirekatten återigen uppenbarar sig, tar Alice tillfället i akt och följer efter Knekten.

Den Vita Kaninen förbereder rättssalen inför rättegången. Vittnena gör entré, sedan kommer Alice och alla intar sina platser. Sedan förs Knekten in och rättegången kan börja. Det första vittnet är den galna Hattmakaren. Sedan kommer Fjärilslarven, Påskharen, Hasselmusen, lakejerna, Grevinnan och Kokerskan. Samtliga anklagar Knekten.

Kungen erbjuder honom att tala till sitt försvar. När det visar sig att hans vittnesmål inte leder någonvart ingriper Alice med all sin energi. Hon insisterar på att Knekten är oskyldig. Om det är någon som är skyldig så är det hon. De framställer sina vittnesmål och vinner allas hjärtan utom Hjärter Dams.

Hon låter sig inte imponeras av domstolens vädjan, så hon tar tag i en yxa för att utdela det dödande huggen i egen hög person. Den Vita Kaninen och vittnena försöker gömma Knekten och Alice, men Hjärter Dam upptäcker dem och gör allt hon kan för att vända domstolen emot dem. Utan att se någon annan utväg knuffar Alice ett vittne åt sidan, och hela domstolen upplöses. De är trots allt bara spelkort.

Mitt i uppståndelsen vaknar Alice...