[TOP]
Calendar

8/23/2018 Birgit Nilsson 100 years

BIRGIT NILSSON 100 ÅR 

Birgit Nilsson och Kungliga Operan är ett synonymt begrepp i operavärlden.  Efter debuten 1946 och genombrottet med Agathe i Friskytten respektive Lady Macbeth i Macbeth kom Birgit att snart lägga den internationella operavärlden för sina fötter. Samtidigt återvände hon regelbundet till sin hemmascen.  Sin sista roll på Kungliga Operans scen gjorde hon 1981 som Brünnhilde i Valkyrian.
Här gjorde hon inte mindre än 35 roller, av vilka flera för första gången.

#birgitshemmascen

JUBILEUMSKONSERT 
på storbild den 23 augusti kl 19-22

Den 19 maj hyllade vi Sveriges genom tiderna största sopran med en exklusiv jubileumskonsert med dagens stora operastjärnor – Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson. Kungliga Hovkapellet under ledning av Alan Gilbert. Denna exklusiva konsert visades bara en gång och biljetterna sålde slut på några minuter, men nu finns ytterligare en möjlighet att uppleva hyllningen! Jubileumskonserten visas på storbildsskärm i Kungsträdgården den 23 augusti. 

I samband med filmvisningen av jubileumskonserten talar Birgitta Svendén, VD och operachef. Det finns också möjlighet att gå på guidad visning av utställningen Birgit Nilsson 100 år runt om på Kungliga Operan.

Konsertens längd cirka 2 timmar 20 minuter inklusive paus.

UPPTÄCK BIRGITS HEMMASCEN
– följ med på en guidad tur

Birgit Nilsson, Sveriges största operasångare genom tiderna, hade alltid en särskild kärlek till det operahus som hon så ofta återvände till och som hon kallade sin hemmascen. Här inledde hon sin karriär och här hade hon premiär på sin sista roll.

Under de guidade turerna, som ges både på svenska och engelska, berättar våra erfarna guider om vad som döljer sig bakom de fotografier, kostymer och föremål vilka samtliga hämtats från Kungliga Operans arkiv och samlingar. Vad hade Birgit Nilsson på sig när hon sjöng Isolde, Brünnhilde, Turandot, Donna Anna och Aida? Det får du se här! Här ges också möjlighet att höra unika inspelningar från Operan. 

 UTSTÄLLNING 

En utställning om Birgit Nilsson hade premiär den 17 maj, i samband med Birgits 100-årsdag, och har sedan dess visats i operahuset på lördagar. Från och med den 27 juni äger visningar rum varje onsdag-lördag och till dess har utställningen ytterligare utökats i våra publika utrymmen. Under hela sommaren presenterar vi också en fotoutställning om Birgit Nilsson, signerad Tor Cederman, i entréhallen. 


PROGRAM FÖR JUBILEUMSKONSERTEN

Richard Wagner Ouvertyren till Tannhäuser

Richard Wagner Dich teure Halle ur Tannhäuser – Christina Nilsson

Carl Maria von Weber Wie nahte mir der Schlummer…
Leise, leise ur Friskytten – Cornelia Beskow

Richard Wagner Winterstürme wichen dem Wonnemond &
Du bist der Lenz & Wehwalt heist… ur Valkyrian
– Michael Weinius & Cornelia Beskow

Giacomo Puccini In questa reggia ur Turandot – Christina Nilsson

– PAUS – 

Giacomo Puccini Vissi d’arte ur Tosca – Nina Stemme                     

Giuseppe Verdi O Patria mia ur Aida – Christina Nilsson

Richard Wagner Siegfrieds Rhenfärd ur Ragnarök

Richard Wagner Starke Scheite ur Ragnarök – Nina Stemme


Performance dates

Show more

We also recommend

OperaVision

Operavision

Opera
OperaVision, the new platform for live streaming
View Aida on OPERAVISION