[TOP]
Calendar

8/23/2018 Birgit Nilsson 100 years

BIRGIT NILSSON 100 ÅR 

Birgit Nilsson och Kungliga Operan är ett synonymt begrepp i operavärlden.  Efter debuten 1946 och genombrottet med Agathe i Friskytten respektive Lady Macbeth i Macbeth kom Birgit att snart lägga den internationella operavärlden för sina fötter. Samtidigt återvände hon regelbundet till sin hemmascen.  Sin sista roll på Kungliga Operans scen gjorde hon 1981 som Brünnhilde i Valkyrian.
Här gjorde hon inte mindre än 35 roller, av vilka flera för första gången.

#birgitshemmascen

JUBILEUMSKONSERT 
på storbild den 23 augusti kl 19.00-21.30

Den 19 maj hyllade vi Sveriges genom tiderna största sopran med en exklusiv jubileumskonsert med dagens stora operastjärnor – Nina Stemme, Michael Weinius, Cornelia Beskow och Christina Nilsson. Kungliga Hovkapellet under ledning av Alan Gilbert. Denna exklusiva konsert visades bara en gång och biljetterna sålde slut på några minuter, men nu finns ytterligare en möjlighet att uppleva hyllningen! Jubileumskonserten visas på storbildsskärm i Kungsträdgården den 23 augusti. 

I samband med filmvisningen av jubileumskonserten talar Birgitta Svendén, VD och operachef. Det finns också möjlighet att gå på guidad visning av utställningen Birgit Nilsson 100 år runt om på Kungliga Operan.

Konsertens längd cirka 2 timmar 20 minuter.

GUIDADE VISNINGAR
23 augusti 17.30

Under kvällen finns det möjlighet att gå på guidad visning av utställningen Birgit Nilsson 100 år runt om på Kungliga Operan. Samling 17.30 i Kungliga Operans foajé. Visningen är gratis. OBS! Begränsat antal platser, först till kvarn.

 UTSTÄLLNING 

En utställning om Birgit Nilsson hade premiär den 17 maj, i samband med Birgits 100-årsdag, och har sedan dess visats i operahuset på lördagar. Från och med den 27 juni äger visningar rum varje onsdag-lördag och till dess har utställningen ytterligare utökats i våra publika utrymmen. Under hela sommaren presenterar vi också en fotoutställning om Birgit Nilsson, signerad Tor Cederman, i entréhallen. 

HALF LIFE VR
Specialvisning den 23 augusti kl. 16-21.30

Stig in i en virtuell dansvärld där du får uppleva Kungliga Baletten framföra moderna dansverket Half Life i virtual reality. Först till kvarn, visas i Kungliga Operans tält i Kungsträdgården. VR-filmen som visas är 3 minuter lång och passar alla åldrar!


PROGRAM FÖR JUBILEUMSKONSERTEN

Richard Wagner Ouvertyren till Tannhäuser

Richard Wagner Dich teure Halle ur Tannhäuser – Christina Nilsson

Carl Maria von Weber Wie nahte mir der Schlummer…
Leise, leise ur Friskytten – Cornelia Beskow

Richard Wagner Winterstürme wichen dem Wonnemond &
Du bist der Lenz & Wehwalt heist… ur Valkyrian
– Michael Weinius & Cornelia Beskow

Giacomo Puccini In questa reggia ur Turandot – Christina Nilsson

– PAUS – 

Giacomo Puccini Vissi d’arte ur Tosca – Nina Stemme                     

Giuseppe Verdi O Patria mia ur Aida – Christina Nilsson

Richard Wagner Siegfrieds Rhenfärd ur Ragnarök

Richard Wagner Starke Scheite ur Ragnarök – Nina Stemme


We also recommend