[TOPP]

Möt Maria Katzarava

I höst gör operasopranen Maria Katzarava titelrollen Aida på Kungliga Operan. Här berättar mer hon mer om jobbet inför nypremiären, sin relation till verket och Giuseppe Verdi.

Du sjunger titelrollen i Verdis Aida på Kungliga Operan i höst, hur ser din relation till Aida ut?
– Jag har en väldigt speciell relation till Verdis operor, jag har sjungit så många av dem. Första gången jag hörde Aida var på Arena di Verona när jag var mycket ung. Jag älskade den. Musiken, dramats kraft, Aida och Amneris samt inte minst kören! Jag älskar Verdis sätt att behandla harmonik och melodik, och modulationerna. Efter lite efterforskning lärde jag mig att Verdi även var väldigt engagerad i textens utformning, samt vid uppsättningarna både i Kairo och vid La Scala. Han brydde sig om varenda detalj. Den mogne Verdi verkar ha vetat exakt vad han ville och hur hans opera skulle upplevas och kännas. Första gången jag medverkade i Aida var i en liten roll, för dirigenten Zubin Mehta i Moskva. Jag var så kär i operan. Jag lyssnade på den om och om igen, och Verdi blev min favorittonsättare.

Hur förbereder du dig för att sjunga rollen som Aida?
– Jag har studerat Verdis liv och läst mycket för att få en historisk kontext och en känsla för vad tonsättaren menade och ville åstadkomma. Musikaliskt gäller det att arbeta dag och natt för att få in i rollen. Det är oerhört viktigt att förstå varje ord du sjunger, för att få fram textens betydelse. Jag lyssnar också noga på mina egna inspelningar från repetitionerna.

Vilken är den största utmaningen när du gestaltar Aida?
– Jag är så glad att min röst har nått den här tunga repertoaren. Jag började med Rigoletto och La Traviata, som jag sjöng många gånger. Sen blev min röst mera lyrisk och jag började sakta sjunga tyngre roller: Stiffelio, Forza del destino, I due Foscari och nu Aida. Det är en dröm som går i uppfyllelse! Jag minns det varma mottagandet jag fick av publiken på Kungliga Operan när jag sjöng Tosca förra säsongen, och är så glad att nu få göra Aida i det här fina operahuset.

MER OM AIDA »
MER OM MARIA KATZARAVA »