[TOPP]
Kalendarium

2019-04-08 Don Giovanni

musik
Wolfgang Amadeus Mozart
text
Lorenzo Da Ponte
Regi och scenografi
Ole Anders Tandberg
kostym och mask
Maria Geber
ljus
SUTODA
koreografi
Anna Koch
dramaturg
Katarina Aronsson
föreställningens längd
Akt I = 90 minuter / Paus 30 minuter / Akt II = 80 minuter. Total föreställnignstid ca 3 timmar 20 minuter.

Framförs på italienska med svensk text på textmaskin.

I föreställningen förekommer stroboskopljus vilket kan upplevas obehagligt för särskilt känsliga personer.

MOZARTS mästerförförare DON GIOVANNI tillbaka på Kungliga Operan


Den karismatiske adelsmannen Don Giovannis dagar är räknade. Serieförföraren
– besatt av kvinnor – är en slav under sin heta drift. Döden andas honom kallt i nacken. Och tre kvinnor sätter stopp för hans hänsynslösa framfart. Donna Anna avslöjar honom som kallblodig mördare. Zerlina genomskådar hans förförelsekonster. Donna Elvira överger honom när hon inser att han är oförmögen att älska på riktigt.

Följ dramats utveckling i Mozarts svartaste opera i regi av Ole Anders Tandberg. Föreställningen som pulserar av poesi, erotisk lust och längtan efter kärlek, hade premiär på Operan 2014 och blev en publik- och kritikersuccé. I Mozarts värld är människan precis så farlig och vacker som i verkliga livet.HANDLINGEN

AKT 1

Don Giovanni (Don Juan) har förfört kommendörens dotter Donna Anna.Kommendören överraskar dem och i tumultet som uppstår dödas kommendören.Don Giovanni avlägsnar sig tillsammans med sin tjänare Leporello. De möter Donna Elvira som har kommit för att leta rätt på Don Giovanni och vinna honom tillbaka. Han smiter och överlämnar åt Leporello att klara upp det hela.

Don Giovanni hamnar mitt i ett bröllop. Brudgummen Masetto tvingas iväg och Don Giovanni börjar förföra den unga bruden Zerlina som smickras av hans uppmärksamhet. De blir avbrutna av Donna Elvira. Donna Anna kommer med sin tillbedjare Don Ottavio och ber om hjälp i sökandet efter kommendörens mördare. Don Giovanni erbjuder sitt bistånd. Donna Anna känner igen Don Giovanni och berättar för Don Ottavio att det är Don Giovanni som är den skyldige.

Zerlina försöker lugna den svartsjuke Masetto. Hon har svårt att motstå Don Giovannis uppvaktning. Donna Anna, Donna Elvira och Don Ottavio anländer maskerade och blir inbjudna till Don Giovannis fest.

Festen urartar då Don Juan fortsätter att förföra Zerlina. Gästerna demaskerar sig och vill ställa Don Giovanni till svars.

AKT 2

Leporello vill säga upp sig men Don Giovanni förmår honom att stanna. Don Giovanni och Leporello byter kläder och en rad förvecklingar uppstår. Leporello, i Don Giovannis kläder, försvinner bort med Donna Elvira. Don Giovanni, i Leporellos förklädnad, sjunger serenad. Masetto kommer för att klå upp Don Giovanni, men blir i stället uppklådd av densamme i Leporellos förklädnad.

Don Ottavio tröstar den sörjande Donna Anna. Den falske Don Giovanni avslöjas som Leporello och lyckas i sista stund rädda sitt liv förföljd som han är av Masetto, Zerlina, Donna Anna, Donna Elvira och Don Ottavio. Don Giovanni och Leporello möts och kan åter byta kläder.

Don Giovanni konfronteras med kommendörens vålnad och utmanar ödet genom att bjuda honom på supé. Kommendören nickar till bifall.

Supén är dukad. Don Giovanni avbryts i måltiden av Donna Elvira. Förgäves gör hon ett sista försök att få Don Giovannis kärlek. När hon skyndar ut möts hon av kommendörens vålnad. Han uppmanar Don Giovanni att ångra sig men Don Giovanni vägrar och han döms och går under. En chockad Leporello berättar för Donna Anna, Donna Elvira, Don Ottavio, Zerlina och Masetto vad som hänt. Don Giovanni är död och de som är kvar måste gå vidare med sina liv.


Vi rekommenderar också...

Nypremiär 15 februari 2020
Opera av Wolfgang Amadeus Mozart