[TOPP]
Kalendarium

2017-04-08 Drömmen om Svansjön

koreografi
Pär Isberg
musik
Pjotr Tjajkovskij
libretto
Pär Isberg
scenografi
Lars-Åke Thessman
kostym & Mask
Jérôme Kaplan
ljus
Ellen Ruge
Dramaturg
Katarina Aronsson
Föreställningens längd
Akt I & II = 85 minuter / Paus 25 minuter / Akt III & IV = 60 minuter. Total föreställningstid 2 timmar och 50 minuter.

VERKLIGHET och FIKTION flätas samman


Svansjön hade urpremiär på Bolsjojteatern i Moskva 1877 och är kanske världens mest dansade balett. Drömmen om Svansjön tar avstamp i Petipa och Ivanovs koreografi från 1895 och är baserad på Tjajkovskijs ursprungliga partitur men bygger på dansarnas drömmar och relationer. Både till varandra och till dramat de repeterar. Verklighet och fiktion flätas samman i ett triangeldrama som rör sig mellan balettsal och scen.

Koreograf Pär Isberg tar fasta på både svärtan och den bräckliga skönhet som ryms i berättelsen och skildrar de starka känslor som driver karaktärerna.

»Också i balettens värld finner vi spänningen mellan ytlighet, avund och den djupa tron på konstens möjlighet att beröra.«

/PÄR ISBERG

 


HANDLINGEN

AKT 1

Teaterchefen har beslutat att sätta upp Svansjön och gett uppdraget till koreografen Fred som alltid drömt om att få göra sin version av den klassiska baletten. På teatern finns också en ung dansös som i hemlighet drömmer om att få dansa den eftertraktade dubbelrollen som Odette/Odile, den vita och svarta svanen.

Repetitionerna sätter igång och koreografenvisar stolt upp scenmodellen. I balettsalen blir det audition med teaterchefen som ska avgöra vilka som ska få de eftertraktade solistrollerna. Koreografen känner sig besvärad av teaterchefens synpunkter, men håller god min. Premiärdansarna måste också göra en audition trots att rollerna som Odette/Odile och Prins Siegfried redan är vikta för dem. Till allas förvåning vill teaterchefen pröva några yngre solister i huvudrollerna och koreografen föreslår den unga dansösen som han lagt märke till. Helt oväntat blir det hon som får huvudrollen tillsammans med koreografen som prins.

Premiärdansarna blir ursinniga, särskilt den manliga dansaren som i stället får rollen som Rothbart, trollkarlen. Nu drivs han av en enda tanke: att krossa koreografens vision.

AKT 2

Koreografen och den unga dansösen lämnas ensamma i balettsalen. Långsamt börjar deras dröm och vision ta form till att bli Svansjön. Den unga dansösen dansar den förtrollade vita svanen och koreografen gör rollen som Prins Siegfried som kommit för att rädda henne. Enligt sägnen håller en elak trollkarl till vid sjön där han förvandlar unga kvinnor till svanar. Endast nattetid får de återta sin mänskliga gestalt. Prinsen grips av den vita svanens öde och svär henne evig trohet för att lösa henne ur förtrollningen. Odette och Siegfried avbryts av premiärdansaren som iklätt sig Rothbarts svarta skepnad och kommit för att förstöra koreografens arbete. När de tre möts utanför scenen efter föreställningen tar triangeldramat en ny vändning. Dansösen slits mellan de två männen, men gör till sist ett val.

PAUS

AKT 3

Det är stor premiärfest och teaterchefen leder festligheterna tillsammans med sina medarbetare. Premiärdansaren och den unga dansösen gör entré. I en grym charad får de koreografen att tro att hon fortfarande älskar honom, men just när han öppnat sitt hjärta blir han utskrattad och hånad av alla.

AKT 4

Festen är slut och koreografen är ensam kvar. Desillusionerad upplever han en sista gång sin vision av Svansjön, men nu i en förvriden, fragmenterad version. Den unga dansösen återvänder och ser hans förtvivlan. Hon förstår att hon valt fel och att koreografen är den hon egentligen älskar. I en sista konfrontation river premiärdansaren sönder de sista resterna av koreografens dröm.

Dansösen och koreografen väljer att lämna teatern för gott. Samtidigt städas scenen och förbereds för ännu en dag. Och nya föreställningar. Livet på teatern går vidare.


TURNÉ

26-28 maj gästspelar föreställningen på Malmö Opera
9-11 juni gästspelar föreställningen på GöteborgsOperanVi rekommenderar också...