icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar En midsommarnattsdröm Handlingen i En midsommarnattsdröm

HANDLINGEN I EN MIDSOMMARNATTSDRÖM

 

Första akten

Oberon och Titania har grälat om en pojke som Titania vägrar att lämna över till sin man. Oberon beslutar sig för att straffa henne och ber Puck söka efter en magisk blomma. Fyra unga människor uppenbarar sig: Hermia och Lysander vill gifta sig, men är i färd med att rymma, eftersom hennes pappa har bestämt att hon ska gifta sig med Demetrius. Helena, som älskar Demetreus, har berättat för denne om Hermias och Lysanders flykt, och Demetreus tänker förfölja dem ut i skogen. Oberon bestämmer sig för att han med hjälp av den magiska blomman ska få Demetrius att besvara Helenas kärlek. Sex hantverkare ledda av Kvist och Botten träffas för att förbereda en pjäs som de hoppas kunna framföra för Theseus och Hippolyta vid deras bröllop. Oberon pressar saften från den magiska blomman och droppar den i den sovande Titanias ögon. När hon vaknar kommer hon att bli förälskad i den första varelse hon ser.

Andra akten

Botten och hans vänner repeterar sin pjäs. Puck förvandlar Botten till en åsna. Titania vaknar, hon ser Botten och faller direkt för honom. Hon kallar på sina tjänarinnor som ska tjäna hennes nye älskare, sedan somnar hon och Botten. Oberon observerar det hela förnöjt, men blir upprörd när han upptäcker att Puck har förväxlat Demetrius med Lysander. Oberon försöker att rätta till Pucks misstag genom att droppa den magiska örten i Demetrius ögon: de två män som var förälskade i Hermia älskar nu båda Helena. Helena tror inte på deras kärleksförklaringar utan uppfattar det som att Lysander och Demetrius hånar henne. När det utbryter ett våldsamt gräl mellan de fyra älskande ber Oberon Puck att separera dem och se till att allt återgår till ordningen. När de fyra somnat droppar Puck en ny ört i Lysanders ögon så att han kommer att älska Hermia när han vaknar.

– PAUS –

Tredje akten

Oberon har nu den omstridda pojken hos sig och är beredd att sluta fred med Titania. Han befriar henne från hennes förälskelse och hon förenas med sin make. De fyra ungdomarna vaknar: kärleken mellan Hermia och Lysander är återställd, Helena och Demetrius förklarar varandra sin kärlek. De bestämmer sig för att be Theseus om lov att gifta sig. Hantverkarna sörjer sin vän Botten och att deras pjäs tycks bli inställd. Men Botten, som nu är tillbaka till sitt forna jag, återförenas med sina vänner och de kan förbereda sin pjäs.

Theseus förlåter de unga älskande och ger dem lov att gifta sig. Sedan bjuder han in hantverkarna till att framföra sin pjäs på hans och Hippolytas bröllop. Vid midnatt meddelar Theseus att det är dags att gå till sängs. Oberon, Titania, älvorna och Puck ger alla sin välsignelse.