0
0
Balett

Les Ballets Suédois 100 år

Spelar från 04 september till 25 september

SKATING RINK

KOREOGRAFI
Millicent Hodson, Kenneth Archer efter Jean Börlin
MUSIK
Arthur Honegger
SCENOGRAFI & Kostym 
Kenneth Archer efter Fernand Léger
LJUS
Martin Säfström


LA BOÎTE À JOUJOUX

KOREOGRAFI
Jean-Guillaume Bart
MUSIK
Claude Debussy
SCENOGRAFI & KOSTYM 
Bea Szenfeld
Ljus
François Menou


SCENER UR MIDSOMMARNATTSDRÖM 

KOREOGRAFI
Alexander Ekman
MUSIK
Mikael Karlsson
SCENOGRAFI 
Alexander Ekman
KOSTYM 
Bregje van Balen
LJUS
Linus Fellbom

Speltid cirka 2 timmar 20 minuter inkl. paus.

Det svenska DANSUNDRET som förändrade VÄRLDEN

 

Konsthandlaren och visionären Rolf de Maré startade år 1920, tillsammans med koreografen Jean Börlin, Les Ballets Suédois – Svenska Baletten i Paris, med visionen att sammanföra drama, konst, poesi, musik och pantomim i ett och samma danskompani. Kompaniet blev tongivande för avantgarde-rörelsen och än i dag, 100 år senare, är Les Ballets Suédois världskänt som ett av dans- och konstscenens mest revolutionerande fenomen.

SKATING RINK

Jean Börlins historiska verk Skating Rink utspelar sig i ett bostadsområde för arbetarklassen. Invånarna samlas kring en skridskobana och deras rörelser är mekaniska, likt maskinernas vid bandet inne i industrifabriken. Tillsammans med konstnären Fernand Léger skapade Börlin ikoniska scener med ett kubistiskt formspråk som genomsyrar både scenografi, kostym och koreografi.

LA BOÎTE À JOUJOUX

Koreografen Jean-Guillaume Bart och konstnären Bea Szenfeld har med Kungliga Baletten skapat en helt ny kreation inspirerad av det historiska verket La Boîte à Joujoux (på svenska Leksakslådan). När originalverket hade premiär 1921 skrev kritikerna att en ny konstgenre hade skapats; detta var varken balett eller musik – det var något ännu bättre! Här ger Kungliga Baletten nytt liv åt leksakerna i lådan och bjuder in till en förunderlig och lekfull värld tonsatt av Claude Debussy.

SCENER UR MIDSOMMARNATTSDRÖM

Sedan urminnes tider går en längtan genom den ljusa sommarnatten, en dröm om alltings ursprung... naturen flödar av krafter. Gränsen mellan människornas värld och det övernaturligas rike blir tunnare i takt med att flaskan töms... Traditionerna spelar oss ett spratt, världen förändras och plötsligt vet vi inte – är allt en dröm? Alexander Ekman skapade det rebelliska och eklektiska succéverket Midsommarnattsdröm för Kungliga Baletten 2015, och nu får vi äntligen uppleva delar av det igen! Och ämnet midsommar? Det allra första verket som sattes upp efter att Jean Börlin hade skapat Svenska Baletten 1920, var just La Nuit de Saint Jean (Midsommarafton).


Föreställningar

Medverkande med reservation för ändringar
Visa fler datum