0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Löftet Konstnärligt team

KONSTNÄRLIGT TEAM LÖFTET

 

Susanne Marko

Susanne Marko föddes i Budapest 1948. Ett år senare lämnade hon och hennes föräldrar Ungern för att börja ett nytt liv i Sverige. Hon har varit verksam som teaterkritiker, dramatiker, dramaturg, regissör, barnboksförfattare och översättare.
I långa, återkommande perioder har hon varit knuten främst till Stockholms Stadsteater och Västanå Teater både som dramatiker och dramaturg. Men hon har också arbetat på Kungliga Operan och Judiska teatern, samt på Operastudio 67 och Kammaroperaverkstaden där hon både undervisat, skrivit mindre libretton och regisserat.
Löftet är hennes första helaftonsopera och är inspirerad av en sann historia.

Mats Larsson Gothe

Mats Larsson Gothe har komponerat verk i de flesta genrer; musikdramatik, orkesterverk, solokonserter och kammarmusik. Under senare år har han inte minst rönt stor uppmärksamhet med sina operor.
Larsson Gothe fick sitt genombrott för den svenska operapubliken med två verk för Norrlandsoperan: Poet and Prophetess 2008, och Blanche och Marie 2014 som även blev nominerad till International Opera Awards. 2015 hade operan Silverfågeln (om Jussi Björling) urpremiär i Vattnäs Konsertlada.
I sina solokonserter har han arbetat med solister som t ex Christian Lindberg, Torleif Thedéen, slagverksensemblen Kroumata och sångerskan Anna Larsson. Hans musik har framförts av bland andra BBC Symphony Orchestra, Göteborgs Symfoniker och Kungliga Filharmonikerna. 2016 års Tonsättarweekend i Konserthuset i Stockholm tillägnades Larsson Gothe. I samband med Göteborgs Filmfestival 2017 framfördes hans nyskrivna musik till stumfilmsklassikern Körkarlen.
Mats Larsson Gothe har tilldelats en rad prestigefyllda priser som det Lilla och Stora Christ Johnsonpriset (2003 och 2018), Bo Wallnerpriset (2009), Svenska Dagbladets Operapris och Musikförläggarnas Pris (båda 2015). Han har fått en Grammis för porträtt-CD:n Mats Larsson Gothe – Orchestral Works (2017).

Stefan Larsson

Stefan Larsson är sedan 2020 chef för Den Nationale Scene i Bergen, en av Norges fyra nationella scenkonstinstitutioner. Han har vidare varit chef för Aarhus Teater i Århus (2009 – 13) och Betty Nansen Teatret i Köpenhamn (2015 – 16). 2002 – 09 var han konstnärlig ledare för Elverket/Dramaten och under många år husregissör på Dramaten där han senast hade stor succé med Linje lusta.
På Kungliga Operan har Stefan Larsson tidigare regisserat Daniel Börtz opera Medea, med urpremiär 2016.