[TOPP]
Kalendarium

2016-04-01 Pelléas & Mélisande

Musik
Claude Debussy
Text
Maurice Maeterlinck
Scenografi & Kostym
Föreställningens längd
Akt I-III = 95 minuter / Paus 25 minuter / Akt IV-V = 65 minuter. Total längd ca 3 timmar 5 minuter. 

Föreställningen ges på franska med svensk text på textmaskin.

En opera OLIK alla andra. Ett GÅTFULLT mästerverk.


Prins Golaud är ute och jagar när han plötsligt hör någon som gråter i skogen. Vid en sjö finner han Mélisande som gått vilse och inte hittar hem. Hon blir Golauds brud och reser med honom hem till kung Arkels dystra slott. Där möter hon Pelléas, Golauds halvbror, och tappar sin vigselring i en fontän. Samtidigt som ringen faller kastas Golaud av sin häst, en föraning om att något fruktansvärt har hänt. Väl tillbaka på slottet börjar Golaud, galen av svartsjuka, spionera på Pelléas och Mélisande…

Den franske kompositören Claude Debussy fullbordade bara en enda opera. Den blev ett mästerverk. En opera olik alla andra med sin poetiska berättelse om åtrå och svartsjuka berättad med trolsk och sensuell musik. Brittiske Keith Warner, en av vår tids ledande regissörer, gör en ny version av denna gåtfulla historia för Kungliga Operan. I rollen som Pelléas alternerar barytonen Jacques Imbrailo med svenske tenoren Joel Annmo som vann den stora Pavarotti-tävlingen 2014. Imbrailo är född i Sydafrika och gjorde debut som Pelléas på Zürichoperan.

HANDLINGEN


Efter öppningsscenen utspelar sig operan i det fiktiva landet Allemonde, i ett avlägset förflutet eller i en avlägsen framtid.

AKT I

Golaud upptäcker en ung kvinna. Hon kallar sig för Mélisande. Bägge två är långt hemifrån. Han övertalar henne att följa med honom hem innan natten faller.

I Allemonde läser Geneviève, som är mor till Golaud och Pelléas, upp ett brev till Arkel. Golaud ber Arkel, som är hans farfar, att ta emot Mélisande som om hon vore hans egen dotter. Golaud har gift sig med henne. Pelléas,den yngre sonen, ber om tillåtelse att besöka sin döende vän Marcellus. Arkel säger till honom att stanna för att istället välkomna Golaud tillbaka, och vaka över deras döende far.

Geneviève och Mélisande möter Pelléas i slottsparken. Ett skepp är på väg att lämna hamnen. Det är skeppet som förde med sig Mélisande till Allemonde. När natten faller, erbjuder sig Pelléas att visa Mélisande stigen som leder upp till slottet. Han berättar att han måste resa. Hon blir upprörd när hon hör detta.

AKT II

Pelléas tar med sig Mélisande till en källa i trädgården. Hon leker med ringen hon fått av Golaud, och tappar den i vattnet.

Golaud är sårad. Mélisande berättar att hon är olycklig. Han frågar henne – är det på grund av Pelléas? Han ställer alltmer detaljerade frågor. Han lägger märke till att hon förlorat sin ring. Hon ljuger kring omständigheterna. Golaud befaller henne att söka efter ringen tillsammansmed Pelléas.

Pelléas följer Mélisande till den underliga grotta där hon sagt till Golaud att hon förlorat ringen. Det är en plats fylld av död och döendemänniskor. De lämnar grottan, illa berörda av denna obehagliga plats.

AKT III

Mélisande sjunger medan hon kammar sitt hår. Pelléas vill se mer av henne, men hon undviker honom. Han måste resa vid soluppgången, och han tigger om att få ta hennes händer. Under leken som följer släpper hon ner sitt hår över honom, och till slut knyter han samman hennes händer med det.

Golaud anländer och bryter stämningen med stränga förmaningar om att avbryta deras barnsliga lek.

Golaud har tagit med sig Pelléas till en underjordisk grotta. En mörk plats. Han leder honom till kanten av en djup klyfta, men Pelléas rusar ut.

När de kommer ut på en terrass ovanför klyftan, ser de Mélisande och Geneviève i fjärran. Golaud varnar Pelléas om att komma för nära Mélisande och göra henne upprörd – hon är gravid.

Golaud samtalar med sin son Yniold, och försöker lirka ur honom vad som pågår mellan Mélisande och Pelléas. Yniold känner sig pressad och tigger sin far om att slippa. 

AKT IV

Pelléas ber Mélisande att möta honom en sista gång samma kväll. Han är glad i sinnet, eftersom hans far tycks ha hämtat sig från sjukdomen. Samtidigt berättar han att han måste lämna Allemonde.

Arkel talar med Mélisande, som han avgudar. Han inser hur svårt det måste vara för henne att leva i slottet där döden finns överallt. Golaud närmar sig, hans panna är täckt med djupa sår. Han avvisar Mélisandes erbjudande om att hjälpa honom, och hans hotfulla ord förvandlas till fysisk misshandel.

Yniold tappar bollen han leker med. Den fastnar under en sten i en djup klyfta. Han hör lammens märkliga bräkande. En fårhandlare passerar förbi.

Pelléas och Mélisande träffas en sista gång. Han förklarar sin kärlek för henne, och hon besvarar den. Slottets portar stängs, och de inser att de inte kommer in igen. Golaud närmar sig ur skuggorna med draget svärd, och medan Pelléas och Mélisande kysser varandra passionerat, dödar han sin bror.

AKT V

Nio månader senare. Mélisande ligger på dödsbädden. När hon vaknar till vill Golaud be om förlåtelse. Hon frågar efter Pelléas, men Golaud är besatt av att tvinga fram ett svar – har hon varit otrogen? Hon säger att hon är oskyldig. Man för in hennes nyfödda barn, men hon är för svag för att hålla i det. Arkel vakar över hennes dödsbädd medan alla i slottet samlas.

Keith Warner
Översättning Sofia NyblomIntervju

MÖT KEITH WARNER

Regissören Keith Warner inspireras av Ingmar Bergman och futuristiska  filmthrillers i sin tolkning av Debussys triangeldrama.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR »

_
Keith Warner
_
Karin Johannisson

EN DROTTNING AV GRÅT

Vilken olycka har drabbat operans huvudperson? Augustprisbelönade författaren Karin Johannisson läser in en romantisk mansfantasi i den vemodiga Mélisande.

LÄS HELA TEXTEN HÄR »