0
0

HANDLINGEN I PROCESSEN


Handligen i Processen är baserad på såväl Kafkas roman Processen som på andra av författarens verk och delar av hans biografi. Nedan följer en sammanfattning av scenerna i verket.

Häktningen. Av okänd anledning häktas Josef K. på sin födelsedag av två män. De talar inte om på vilka grunder, ändå får Josef K. leva sitt liv som vanligt.
Banken. Människor vars tankar styrs utifrån arbetar enligt regler som är lätta att följa. Josef K. har svårt att passa in. Ett oväntat samtal kallar honom till rättegången.
Frau Grubach. K. ber sin värdinna, Grubach, om ursäkt för arresteringen på morgonen. Det verkar inte bekomma henne eftersom hon dyrkar K. i hemlighet.
Fräulein Bürstner. Efter att Josef K. förklarat för sin granne Fräulein Bürstner vad som hänt ber hon honom att gå. Innan han gör det omfamnar han henne och kysser henne passionerat.
Domstolen. Första dagen i rätten anklagar K. domstolen för korruption. Han försöker lämna salen. Tumult uppstår när studenten Bertold och rättstjänaren Ushers fru öppet har sex.
Den tomma rättssalen. En vecka senare återvänder Josef K. till domstolen. Där hittar han rättstjänarens fru, som ger honom tillgång till domarens anteckningar. Boken är fylld av pornografisk litteratur. Studenten Bertold sveper in och bär iväg med rättstjänarens fru.
Josef K.:s kontor. Josef K.:s farbror föreslår att K. ska anlita en advokat. När K. lämnar kontoret upptäcker han att de män som tidigare häktade honom misshandlas i ett rum intill.

PAUS
 

Advokat Huld. K. distraheras av Hulds sköterska Leni. De inleder en passionerad affär.
Hermann K. Vi möter Kafkas far – en man som hade stort inflytande över Kafkas skrivande.
Hos Titorelli. K. söker hjälp hos domstolsmålaren Titorelli, som berättar att ingen någonsin har frikänts av domstolen. Utgången från ateljén leder märkligt nog till domstolens kontor.
Advokaten. K. vill avskeda Huld. Han träffar en annan klient, Block, som har satsat allt han äger på sitt försvar. Genom att förödmjuka Block försöker Huld få K. att ändra sig.
Kafkas sjukdom. K. väntar på en italiensk affärsman för att visa honom den lokala katedralen. Han försöker lära sig italienska men är alldeles för stressad och hostar oavbrutet.
Katedralen. Den italienske affärsmannen dyker aldrig upp. Just när K. är på väg att gå ropar en präst på honom. Prästen uppmanar K. att söka svaren på sina frågor på egen hand. Dörrarna som leder till svar på livets frågor kan människan bara öppna själv.
Mördarna. Josef K. leds till ett stenbrott. Han blir dödad som en gammal byracka.
Epilog. Josef K. och Franz Kafka blir en och samma person. Kafka får tillslut möjlighet att uppnå sin skrivardröm. 

Jiří Bubeníček & Nadina Cojocaru
 
Översättning från engelska
Katarina Trodden