[TOPP]
Kalendarium

2017-05-29 Ragnarök

musik
Richard Wagner
text
Richard Wagner
regi
Staffan Valdemar Holm
kostym & scenografi
Bente Lykke Møller
Ljus
Torben Lendorph
dramaturg
Stefan Johansson
föreställniNgens längd
Akt I = 2 timmar / Paus 35 minuter /  Akt II = 65 minuter / Paus 35 minuter / Akt III = 80 minuter. Total föreställningstid 5 timmar 40 minuter.

Föreställningen ges på tyska med svensk text på textmaskin.

Den SISTA delen


I Ringens sista och kraftfulla del är det skymning på Jorden… Världens slut närmar sig snabbt och det musikaliska dramat svänger mot melodram när gudarna överger de dödliga och lämnar dem åt deras öde. Wotan och de övriga karaktärerna i Ringen står inför konsekvenserna av de val de gjort i de första tre operorna. Som de tre Nornorna förutspådde är Alberichs ring förbannad.

Brünnhilde, Valkyrian som förvandlats till en dödlig kvinna av kärleken, förhindrar en katastrof och ledsagar alla mot en ny era. Hon återbördar ringen till sina rättmätiga ägare i Rhen och den gamla ordningen, symboliserad av Valhalla, gudarnas boning, förstörs. För övrigt ansåg Wagner att det kommande århundrandet skulle bli kvinnans århundrade…


RINGHÖRNAN

I anslutning till varje föreställning sker temasamtal i Guldfoajén.
Till dessa säljs biljetter separat.
Läs mer här!

RINGEN SÄNDS LIVE I P2

Du kan höra hela Ringen direkt i Sveriges Radio P2.

24 maj kl.18.55-21.44  – Rhenguldet
25 maj kl. 17.55-23.00 – Valkyrian
27 maj kl. 15.00-20.15 – Siegfried
29 maj kl. 17.00-22.59 – Ragnarök


NIBELUNGENS RING - föreställningar i VÄRLDSKLASS

Under ett par koncentrerade veckor i maj spelar Kungliga Operan Richard Wagners storslagna musikdrama Nibelungens ring i sin helhet – det vill säga med möjlighet att följa hela historien under loppet av en vecka. Uppsättningen är regisserad av Staffan Valdemar Holm och tar, med sin strama nordiska scenografi av Bente Lykke Møller, tydligt avstamp i Kungliga Operans fantastiska Wagnertradition. 

I rollen som Brünnhilde hör vi världssopranen Nina Stemme. Samtliga roller, med något undantag, görs av ett svenskt sångarlag. Undantaget är Falk Struckmann som sjunger Hagens parti. Dirigerar gör den slovenienfödde Marko Letonja med meriter från bl a Teatro alla Scala, Wiener Staatsoper och Hamburg.

Samtliga föreställningar såldes ut på rekordtid när de släpptes för 18 månader sedan.