[TOPP]
Kalendarium

2017-05-24 Rhenguldet

musik
Richard Wagner
text
Richard Wagner
regi
Staffan Valdemar Holm
kostym & scenografi
Bente Lykke Møller
Ljus
Torben Lendorph
dramaturg
Stefan Johansson
föreställniNgens längd
2 timmar 30 minuter. Ingen paus.

Föreställningen ges på tyska med svensk text på textmaskin.

PROLOGEN


Rhenguldet är gudarnas historia och agerar prolog i Ringen: den skissar den huvudsakliga dramatiska konflikten och etablerar Wagners centrala musikaliska idéer. Operan börjar med att dvärgen Alberich tar guldet från Rhendöttrarna. Han avsäger sig kärlek i syfte att erhålla en magisk ring som ger bäraren absolut makt, en ring som helt klart är världens mest åtråvärda objekt.

Med Ringen etableras svitens grundläggande tema. Vi får höra om guden Wotans lidanden och de problem gudarna har att återbetala Fafner och Fasolt, jättarna som byggde Valhalla. Kampen för kärlek och makt mellan gudar, elementära varelser och människor kan börja…


RINGHÖRNAN

I anslutning till varje föreställning sker temasamtal i Guldfoajén.
Till dessa säljs biljetter separat.
Läs mer här!

RINGEN SÄNDS LIVE I P2

Du kan höra hela Ringen direkt i Sveriges Radio P2.

24 maj kl.18.55-21.44  – Rhenguldet
25 maj kl. 17.55-23.00 – Valkyrian
27 maj kl. 15.00-20.15 – Siegfried
29 maj kl. 17.00-22.59 – Ragnarök


NIBELUNGENS RING - föreställningar i VÄRLDSKLASS

Under ett par koncentrerade veckor i maj spelar Kungliga Operan Richard Wagners storslagna musikdrama Nibelungens ring i sin helhet – det vill säga med möjlighet att följa hela historien under loppet av en vecka. Uppsättningen är regisserad av Staffan Valdemar Holm och tar, med sin strama nordiska scenografi av Bente Lykke Møller, tydligt avstamp i Kungliga Operans fantastiska Wagnertradition. 

I rollen som Brünnhilde hör vi världssopranen Nina Stemme. Samtliga roller, med något undantag, görs av ett svenskt sångarlag. Undantaget är Falk Struckmann som sjunger Hagens parti. Dirigerar gör den slovenienfödde Marko Letonja med meriter från bl a Teatro alla Scala, Wiener Staatsoper och Hamburg.

Samtliga föreställningar såldes ut på rekordtid när de släpptes för 18 månader sedan.