icon bag image
0
0
STRANDAD Spreadwebb 2 1

Tillbaka Hem Föreställningar Scenkonstbiennalen 2023 - Strandad

Scenkonstbiennalen 2023 - Strandad

Scenkonstbiennalen 2023 - 
utdrag ur Strandad & samtal på Kungliga Operan

Vad händer efter katastrofen? När strandparadis förbyts i inferno lägger Karin Rehnqvist och Kerstin Perski öronen tätt intill och skapar en traumaakut för sorgen. Med inslag av folkmusik och gitarrballad är Strandad en psykologiskt expressiv opera för solister, stor kör och orkester. En kulande röst skär igenom som samvetets kniv och skulden lägger sig svart över de bjärt färgade semesterdrömmarna. Med mullrande kaskader, spröda klanger och rättfram text illustreras hur krafterna inom oss kan vara minst lika våldsamma som naturens.
(Urvalskommitténs motivering).

Utdrag ur föreställningen Strandad spelas i Guldfoajén, Kungliga Operan, under Scenkonstbiennalen 2023. Du säkrar din plats genom att köpa ett pass till biennalen (biljetter säljs inte via Kungliga Operan).

Något överväldigande har hänt Maria. Vad minns hon inte. Är hon en illegal flykting? Har hon begått ett fruktansvärt brott? På en strand fylld av sorglösa, semestrande människor möter Maria sitt skuggjag, »Den Andra«, som driver henne till att konfrontera sina skuldkänslor för att ha överlevt en naturkatastrof. Strandad är en rituell opera om sorgens väg till att kunna fortsätta leva när det som har gett livet mening är borta.

Karin Rehnqvist är en av Sveriges främsta samtida tonsättare. Delvis inspirerad av den stora kollektiva tragedin med 2004 års tsunami, som hon bevittnade på plats i Thailand, har hon tillsammans med dramatikern och librettisten Kerstin Perski skrivit en ömsint opera som kretsar kring viktiga allmänmänskliga frågor om sorg, saknad, överlevandeskuld och sökande efter balans i en värld som vänts upp och ned. 

Strandad hade urpremiär på Kungliga Operan i november 2022 och berörde både publik och kritiker. Hör sångarna igen i ett program där musiken blandas med ett samtal om opera som tidlöst allkonstverk. Vad krävs för att operan ska bli angelägen för vår tid? Vilken roll spelar institutionerna för att få fram nyskrivet? Hur lockar vi en ny publik?

MEDVERKANDE 1 JUNI KL. 15.30 I GULDFOAJÉN, KUNGLIGA OPERAN (OBS! BIENNALPASS KRÄVS FÖR ENTRÉ)
Vivianne Holmberg, sopran
Lena Willemark, sångerska
Carl Ackerfeldt, baryton
Katarina Leoson, alt
Samuel Skönberg, piano
Olle Pettersson, slagverk
Martin Larsson, slagverk
Karin Rehnqvist, tonsättare
Kerstin Perski, librettist
Natalie Ringler, regissör
Katarina Aronsson, dramaturg & moderator

Samtalet inleds av medlemmar från Scensveriges urvalskommitté.