[TOPP]
Kalendarium

2017-05-20 Siegfried

musik
Richard Wagner
text
Richard Wagner
regi
Staffan Valdemar Holm
kostym & scenografi
Bente Lykke Møller
Ljus
Torben Lendorph
dramaturg
Stefan Johansson
föreställniNgens längd
Akt 1 1 timma 22 minuter. Paus 35 minuter. Akt II 1 timma 17 minuter. Paus 35 minuter. Akt III 1 timma 24 minuter. Total föreställningslängd 5 timmar 15 minuter.

Föreställningen ges på tyska med svensk text på textmaskin.

Den TREDJE delen


I Ringens tredje del är det Sieglindes och Siegmunds son, den unge Siegfried som ger sig ut i världen för att dräpa draken Fafner som vaktar guldets gömställe, för att återbörda maktens ring och för att väcka den ungmö som sover i en eldsring. Siegfried kan ses som heroisk mytisk figure, en übermensch, eller en råbarkad blond buse, beroende på om du ser på honom som en legend, en filosofisk gestalt eller som något sprunget ur modern politik. Siegfried har växt upp hos nibelungen Mime och han är en oskyldig om än självsäker ung man. Han stöter på den mystiske Vandraren (som i verkligheten är Wotan) och hittar sedan bitarna av sin fars svärd, Notung.  Han smider ihop bitarna och använder svärdet till att döda draken. Han får på så vis Alberichs förbannade, magiska ring och strax därefter hittar han den sovande Brünnhilde: hon vaknar och förälskar sig omedelbart i Siegfried. Siegfried ger henne ringen som ett tecken på hans kärlek och trohet.

Trots sitt monumentala format är Siegfried Ringens ”scherzo” eller mer lättsamma del. Det är det närmsta vi kommer komedi och den är fylld med rå, ibland brutal humor och musik som perfekt gestaltar det landskap i vilket handlingen utspelas.


RINGHÖRNAN

I anslutning till varje föreställning sker temasamtal i Guldfoajén.
Till dessa säljs biljetter separat.
Läs mer här!

RINGEN SÄNDS LIVE I P2

Du kan höra hela Ringen direkt i Sveriges Radio P2.

24 maj kl.18.55-21.44  – Rhenguldet
25 maj kl. 17.55-23.00 – Valkyrian
27 maj kl. 15.00-20.15 – Siegfried
29 maj kl. 17.00-22.59 – Ragnarök


NIBELUNGENS RING - föreställningar i VÄRLDSKLASS

Under ett par koncentrerade veckor i maj spelar Kungliga Operan Richard Wagners storslagna musikdrama Nibelungens ring i sin helhet – det vill säga med möjlighet att följa hela historien under loppet av en vecka. Uppsättningen är regisserad av Staffan Valdemar Holm och tar, med sin strama nordiska scenografi av Bente Lykke Møller, tydligt avstamp i Kungliga Operans fantastiska Wagnertradition. 

I rollen som Brünnhilde hör vi världssopranen Nina Stemme. Samtliga roller, med något undantag, görs av ett svenskt sångarlag. Undantaget är Falk Struckmann som sjunger Hagens parti. Dirigerar gör den slovenienfödde Marko Letonja med meriter från bl a Teatro alla Scala, Wiener Staatsoper och Hamburg.

Samtliga föreställningar såldes ut på rekordtid när de släpptes för 18 månader sedan.