icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Svansjön
Balett

Svansjön

Musik
Pjotr Tjajkovskij
Koreografi
Iscensättning
Iscensättning
Scenografi
Ljusdesign
Vinicio Cheli
Föreställningens längd
Ca. 2 timmar 55 minuter inkl. paus.

NUREJEVS SVANSJÖN med Kungliga Balettenen slutgiltig version aldrig tidigare spelad i Sverige


Prins Siegfried är pressad i sin nya roll som regent. Hans mor och hans lärare vill att han ska gifta sig med en kvinna han inte älskar. Siegfried flyr undan i en fantasivärld och förälskar sig handlöst i en vacker svan; en symbol för den frihet och romantiska kärlek han så hett längtar efter. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa vid namn Odette.

Svansjön – baletternas balett – hade urpremiär 1877 och betraktades närmast som ett fiasko. Först efter Tjajkovskijs död, i en helt ny koreografi, föddes 1895 den version vi brukar kalla den klassiska. Sedan dess har den utsatts för otaliga omarbetningar och påfrestningar, tillägg, förkortningar, lokala arrangemang och även filmatiseringar. Efter Rudolfs Nurejevs tidigare versioner av Svansjön (London 1962 och Wien 1964) räknas hans uppsättning på L’Opéra de Paris 1984 som hans definitiva och slutgiltiga version. Och det är den versionen som fram tills nu aldrig tidigare visats i Sverige. Svansjön är annars ett av de mest spelade verken genom tiderna, på Kungliga Operan mer än 830 gånger totalt.


Vill du ha 25% RABATT?


Föreställningen ingår i vårt FLEX-abonnemang där du får 25% rabatt om du köper biljetter till 3 eller fler föreställningar under hösten. Observera att du enbart får rabatten om du köper föreställningar inom ramen för FLEX-abonnemanget (inte separat) - och det köper du här!Föreställningsdatum

Medverkande med reservation för ändringar
Visa fler datum

Medverkande

Kungliga Baletten
Kungliga HovkapelletVi rekommenderar också...

Kungliga Baletten uppmärksammar arvet från Svenska Baletten
Premiär 18 februari 2022
Balett

Askungen

Klassisk balett med musik av Prokofjev
Publikfavoriten tillbaka 2 december!