[TOPP]
Kalendarium

2018-09-24 Törnrosa

koreografi
Márcia Haydée efter Marius Petipa
musik
Pjotr Tjajkovskij
text
Charles Perraults Le Belle au Bois Dormant
Scenografi & Kostym
Pablo Nunez
Ljus
Bruno Wittock
föreställningens längd
Prolog = 35 min / Akt 1 = 35 min / Paus = 25 min / Akt 2 = 35 min / Akt 3 = 25 min. Total föreställnignstid ca 2 timmar 55 minuter

Föreställningen är lämplig från 7 år.

BALETTSAGAN Törnrosa TILLBAKA på Kungliga Operan


Prinsessan Aurora ska döpas och de sex feer som är hennes gudmödrar firar med magiska gåvor. Den onda fen Carabosse har inte blivit bjuden. Som hämnd lägger hon en förbannelse över barnet. När prinsessan fyller 16 år ska hon sticka sig på en slända och dö. Men den Lila fen har ännu inte gett sin gåva och lyckas mildra förbannelsen. Prinsessan kommer inte att dö, utan sova i hundra år och endast kunna väckas av kyssen från en prins…

Törnrosa är en av de största klassiska baletterna! Pjotr Tjajkovskijs magiska musik framförs av Kungliga Hovkapellet. I koreografen Márcia Haydées version av Törnrosa har den onda fen Carabosse fått ett nytt djup. Ett psykologiskt porträtt av ondska – men ingen är alltigenom ond… Törnrosa hade premiär på Kungliga Operan 2012 och är äntligen tillbaka!


Handlingen


PROLOG. DOPET

Kung Florestan och drottningen har efter lång väntan äntligen fått en dotter och ställer till med en bländande dopfest. Deras dotter ska få namnet Aurora. Inbjudna är också sex goda feer som ger henne gåvor och lyckönskningar. Ett häftigt åskoväder avbryter den festliga stämningen och den onda fen Carabosse gör entré. Hon är rasande över att hon inte blivit bjuden till dopet. Festdeltagarna blir oroliga av hennes närvaro och de goda feerna försöker att lugna henne. Istället för en doppresent ger Carabosse förbannelsen att Aurora på sin sextonde födelsedag ska sticka sig i fingret och dö.

LÄS HELA HANDLINGEN HÄR »


MÖT GÄSTDANSAREN FRIEDEMANN VOGEL

Möt världsstjärnan och gästdansaren från Stuttgartbaletten som gör rollen som Prins Désiré. Här berättar han mer om hur han förbereder sig inför rollen och sin relation med Kungliga Baletten och verket i sig!

LÄS MER HÄR »

_

Upptäck mer med Operan XTRA

 

Lär mer precis innan föreställningen 

Få ut mer av din upplevelse! Vad handlar föreställningen om? Finns det något särskilt att lyssna eller titta efter? Introduktionen tar bara 15 minuter och startar 45 minuter innan föreställningen börjar. Äger rum i Guldfoajén. Fri entré!

Öppen repetition

Den 1 september är det en öppen repetition i Rotundan med Kungliga Baletten inför nypremiären den 15 september. Titta in bakom kulisserna och se på när tekniken och konstnärliga detaljerna finslipas. Insläpp via Jakobs torg 8 kl. 11. Fri entré och begränsat antal platser.

I TV-rutan

Den 9 maj 2018 gästaded TV4:s nyhetsmorgon av Kungliga Balettens dansare Hiroaki Ishida och Mayumi Yamaguchi. Balett i TV4 Nyhetsmorgon – se smakprov ur magiska Törnrosa ››

Lärarhandledningar 

För dig som ska gå med din skolklass på någon av våra föreställningar erbjuder vi lärarhandledningar.
TÖRNROSA » (.pdf)


STÖD KONSTEN

med vår tåskoinsamling 

Visste du att det går åt minst ett par tåskor per föreställning? Att de är en balettdansares främsta redskap och att Kungliga baletten förbrukar över 1000 par tåskor under en säsong?

Just nu samlar vi in medel för att köpa in tåskor till Kungliga Baletten. Målet är att samla in 500 000 kr, vilket motsvarar den årliga kostnaden för inköp av tåskor. Var med och bidra med donationer för att stödja vår verksamhet.


BLI EN DEL AV VÅR HISTORIA – SÅ BIDRAR DU  ››
Vi rekommenderar också

Nötknäpparen

Balett,Barn & Familj
Balett av Pär Isberg
»Julbaletternas julbalett« SvD

Kungliga Baletten i VR
Hur känns det egentligen att ge allt i en dansföreställning?