[TOPP]

»Det känns som att tiden står still«

Hur är det att sjunga i Tosca?
– För mig är varje föreställningskväll lika kul och lika inspirerande. Det här är en av de kändaste och mest älskade operorna i historien, så det är väldigt speciellt. 

Vad tilltalar dig mest?
– Att den här operan innehåller allt. Kärlek, spänning och mycket dramatik. De flesta dör dessutom. Just i Tosca är det ovanligt många som dör. Kombinationen mellan en bra, tajt historia och otroligt vacker musik gör Tosca oslagbar! 

Vad är mest utmanande?
– Både en del i vokabulären och att jag sjunger en del »örhängen« som många har hört många gånger förut. Min karaktär, Cavaradossi, är utmanande i sig. I den här rollen får jag gå igenom kärlek, glädje, sorg och ilska.

– I år har vi dessutom olika solister för flera roller och flera dirigenter. Det gör att anspänningen stiger. Det blir en extra antändning inför varje föreställning. Varje kväll känns ny, spännande, levande. 

Vilken är din favoritscen?
– Början av tredje akten, när jag sjunger sången till livet och är ensam på scenen. Det känns alltid väldigt speciellt. Det känns som att tiden står still – och allt fokus är på mig. 

Varför rekommenderar du oss att se Tosca?
– För det första är det här ett av de mest centrala verken i den romantiska repertoaren, och för det andra är historien otroligt lätt att ta till sig. Det är nästan som att se en drama-thriller på tv. Du får action, och fantastisk musik. Den tilltalar både frekventa operabesökare och dem som aldrig har sett en opera förut. Jag skulle säga att Tosca passar alla. Utom kanske små barn, eftersom det är en del blod och liknande på scenen.