[TOPP]
Kalendarium

2016-06-07 Turandot

Musik
Giacomo Puccini
Text
Giuseppe Adami & Renato Simoni
Regi, scenografi & Ljus
Marco Arturo Marelli
Kostym & Mask
Dagmar Niefind Marelli
Föreställningens längd
Akt I = 1 timme 20 minuter /Paus 25 minuter/Akt II = 40 minuter. Total föreställningslängd ca 2 timmar 30 minuter.

Framförs på italienska med svensk text på textmaskin.

GRYMT spel i KÄRLEK

Den som vill gifta sig med prinsessan Turandot måste lösa tre gåtor. Fel svar bestraffas med halshuggning. Prins Calaf, som befinner sig i Peking, attraheras av den grymma prinsessans skönhet och beslutar sig för att vinna hennes hjärta. Hans gamle far Timur och slavinnan Liu, som sedan länge älskar Calaf, försöker med alla medel avråda honom från att anta utmaningen. Men Calaf är orubblig och kärleken segrar.

Puccinis musik till den blodiga sagan om Turandot och hennes friare är skimrande vacker, dramatisk och djupt rörande. Döden är lika närvarande i operan som i tonsättarens eget liv – Turandot är hans oavslutade verk som skrevs på dödsbädden 1924 och fullbordades av Franco Alfano. Tenorarian Nessun Dorma är en av operavärldens mest älskade.

Uppsättningen hade premiär på Kungliga Operan i februari 2013 och blev en publik- och kritikersuccé.


PUCCINI och det MODERNA

Om Giacomo Puccinis inspirationskällor vid tiden för Turandot, hans sista opera.

LÄS ARTIKELN»

_
Giacomo Puccini

HANDLINGEN

AKT I

Prinsessan Turandot måste förbli orörd och har bestämt med sin far, kejsare Altoum, att hon endast ska gifta sig med den friare som kan lösa hennes tre gåtor. Den som svarar fel halshuggs. Prinsen av Persien har just misslyckats. Girigt väntar folkmassan på bödeln och det skådespel som avrättningen utgör. Där finns också den åldrade kung Timur, som lever i exil med sin trogna slavinna Liù. När Timur plötsligt faller ihop kommer en främling till undsättning. Det visar sig vara sonen Calaf, likaså i exil, och som Timur trodde var död.

Vid avrättningen av den persiske prinsen vänds folkmassans blodtörst till medlidande och de bönfaller Turandot om nåd, men hon låter sig inte bevekas. Calaf är trollbunden av hennes uppenbarelse samtidigt som Timur och Liù avråder honom att anmäla sig som friare. Tjänstemännen Ping, Pang och Pong skildrar de fruktansvärda konsekvenserna som hans förtrollning kan leda till, och rösterna från redan avrättade besvärjer honom. Calaf lyssnar inte, utan skyndar till gonggongen för att få höra gåtorna.

AKT II

Ping, Pang och Pong är uttröttade av alla avrättningar. De drömmer om ett bättre Kina, där en man härskar och det grymma maskineriet upphör. Först när Turandot gifter sig kan landet komma till ro.Man förbereder nästa omgång med gåtor. Folket hyllar den åldrade kejsaren och försöker sedan avråda främlingen, men Calaf står fast vid sitt beslut. Turandot förklarar sina bevekelsegrunder: ingen ska äga henne, eftersom hennes anmoder Lo-u-Ling en gång blivit våldtagen och dödad av en främmande prins. Tills dess hade hon levt lyckligt.

Calaf svarar rätt på de tre gåtorna. Folket jublar. Turandot vägrar dock att hålla sitt löfte och försöker beveka sin far att inte ge bort henne som en slavinna åt denne främling. Calaf, som inte vill att hon ska äkta honom av tvång utan av kärlek, ger Turandot en gåta att lösa: tills nästa morgon ska hon ha listat ut hans namn. Om hon svarar rätt, ska han befria henne från löftet och själv gå i döden.  

PAUS

AKT III

Turandot har med hot om dödsstraff beordrat folket att ingen får sova förrän främlingens namn är avslöjat. Skräcken härskar. Förälskad drömmer Calaf om hur Turandot befriar honom från ensamheten. Ping, Pang och Pong väcker honom ur hans dröm och försöker muta honom. Han ska avslöja sitt namn och sedan fly. Folkmassan instämmer: säg oss ditt namn, annars dödar vi dig. Man försöker sedan få Timur och Liù att avslöja namnet. Turandot ger order om att Timur ska torteras. För att skydda Timur hävdar Liù att endast hon vet namnet, men hon vägrar att avslöja det. Efter tortyren frågar Turandot Liù vad som får henne att hålla ut. Hon svarar att det är hennes kärlek och bestämmer sig för att offra sitt eget liv. Hon säger att Turandot endast kan besegras av prinsens flammande kärlek”. Liùs självmord tystar hånet och mordlusten. Timur meddelar att de skyldiga måste straffas. Folket rörs och vänder sig till prinsessan och den främmande prinsen. I morgonrodnadens sken syns Turandot och Calaf tillsammans.

Marco Arturo Marelli
Översättning: Claes WahlinVi rekommenderar också...