icon bag image
0
0
Tillbaka Hem Föreställningar Julia & Romeo
Balett & Dans

Julia & Romeo

Spelar från 31 mars till 28 april
KOREOGRAFI
Mats Ek
MUSIK
Pjotr Tjajkovskij i urval av Mats Ek, bearbetad av Anders Högstedt
DIRIGENT
Nir Kabaretti, Garrett Keast
SCENOGRAFI & KOSTYM
Magdalena Åberg
LJUS
Linus Fellbom
FÖRESTÄLLNINGENS LÄNGD
Ca. 2 timmar 25 minuter inkl. paus.

MATS EKS hyllade JULIA & ROMEO tillbaka med Kungliga Baletten


Hon och han. De älskar varandra. Varför säger alla andra att deras kärlek är fel? En romantisk historia i en brutal miljö. En kamp om makt, och en kamp mellan generationerna. Kärlek, hat och svartsjuka. Vem kan vinna?  

Koreografen Mats Ek är en av dansvärldens ikoner. Han har gjort flera nytolkningar av balettklassiker som till exempel Giselle, Svansjön och Törnrosa. År 2013 skapade han Julia & Romeo exklusivt för Kungliga Baletten. Sedan premiären för detta helaftonsverk med musik av Tjajkovskij har Kungliga Baletten spelat för utsålda hus i Stockholm, Europa och USA.

NYFIKEN PÅ MATS EKS VERK? DANSKRITIKERN OCH FÖRFATTAREN MARGARETA SÖRENSON HAR SAMMANSTÄLLT ALLA VERK MELLAN 1976 OCH 2021 »


HANDLINGEN


Romeo och Julia … efter drygt 400 år kan det vara dags att vända på steken; ett enkelt handgrepp som kanske lösgör en eller annan reflektion … Dessutom löd titeln på en av förlagorna, översatt från italienska till engelska, något årtionde före Shakespeares drama 1595, “The tragedy of Juliet and Romeo”. Tillbaka till källan, alltså? Eller ännu en variant på den urgamla berättelsen om den förbjudna kärlekens subversiva kraft - en av många berättelser som utgör gener i vår kulturella arvsmassa? Fast hellre ett enklare upplägg: Tack, William, för ditt drama om Romeo och Julia! Det är ur det vi hämtat näring och mot det vi tagit spjärn. Utfallet kan i korthet beskrivas så här:

AKT I

Vi befinner oss i en stad. En stad i uppror. Stadens furste tvingas gripa in. En av stadens ledande familjer har för avsikt att gifta bort sin dotter Julia, som ännu inte har slutat leka med sin amma och hon presenteras inför sin blivande make Paris. Några unga män, Mercutio, Benvolio och Romeo, driver omkring på stadens gator. De halkar till slut in på familjens stora vårfest. Där möts Julia och Romeo. Ett möte uppmärksammat endast av amman och Tybalt, familjens ungtupp. Efteråt, under stjärnorna, i familjens trädgård, dansar de älskade med varandra.

AKT II

Nästa dag, i solgasset och baksmällan, kommer amman för att hämta Romeo. Tybalt dyker upp och nya strider blossar upp. Våld föder våld; Romeo flyr, och fursten får än en gång se sig besegrad av stadens förbannelse. Över Tybalts döda kropp gjuter modern sin sorg och vrede. Julia hinner precis ta farväl av sin Romeo, innan hon på nytt ställs inför kravet att underordna sig familjens val av tillkommande. Fadern, själv fångad i rollen som familjens överhuvud, kan inte acceptera dotterns vägran; bara med ännu mera våld tror han sig kunna säkra sin och familjens position. Romeo återvänder till sin Julia, och ammans välmenta koppleri får ännu en tragisk utgång. Den i sin tur frigör början till en förändring, en gemensam sorg över förlusten. Kärleken har segrat, kanske, men till priset av sin egen undergång.


Illusionists Dronesun 01Webb 3 2

Ingår i abonnemangspaket

Passa på att paxa plats! Julia & Romeo ingår i vårt FLEX-abonnemang där du säkrar dina platser till hela jubileumsåret.
LÄS MER OCH KÖP ABONNEMANG HÄR »Föreställningsdatum

Medverkande med reservation för ändringar
Visa fler datum

Medverkande

Kungliga Baletten
Kungliga Hovkapellet

Nyfiken på vilka som medverkade i föreställningen?
Du vet väl att rollistor publiceras i vårt repertoararkiv när föreställningsperioden är avslutad.Vi rekommenderar också...

Balett

Manon

Sir Kenneth MacMillans berömda koreografi
Spelas 1–28 september
Balett

Le Corsaire

Episk helaftonsbalett
Premiär 27 oktober 2023
Köp biljetter