[TOPP]
_

OPERA

Kungliga Operan presenterar varje år både regissörer och solister i världsklass. Ensemblen bjuder på såväl traditionella klassiker som helt nyskrivna verk.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för operakonsten. Sedan starten 1773 har regissörer, scenografer och sångare tillsammans förvaltat den europeiska operatraditionen samtidigt som man också utforskat vad opera skulle kunna vara.

Sedan 2009 har operachef Birgitta Svendén satt kursen och både lyckats öppna upp Operahuset och nå en ny publik.


Nyfiken på våra sångsolister?
DU HITTAR DEM HÄR »


Birgitta Svendén

»Vi vill bjuda in dig till ett gemensamt äventyr«

/BIRGITTA SVENDÉN
Operachef

 

Varje ny säsong på Kungliga Operan skall vara en utmaning, både för oss som arbetar här och speciellt för dig som publik. Vår ambition är att du ska känna dig välkommen som besökare, kunna välja mellan kända och okända titlar, beröras och känna att du haft en upplevelse som gör dig rikare som människa. Den här säsongen tycker jag att vi har lyckats ovanligt väl med förutsättningarna i vårt program och jag hoppas att du blir nyfiken och vill veta mer.

Vi vill nå ut brett med vår konst. Genom digitaliseringen har vi möjlighet att sända fler föreställningar i ett antal nya kanaler, men inte bara det, vi kan även ge dig en inblick i så mycket mer som finns i vårt operahus via vår kanal Operan Play. Dessutom finns vi med på OperaVision – en ny, gratis plattform för livestreaming av opera.

Som nationalscen är vi stolta över att ha »tre konstnärliga ben« att stå på: opera, balett/dans och vår barn- och ungdomsverksamhet. Allt detta vävs samman av fantastiska medarbetare med väldigt många olika kompetenser. Vi vill bjuda in dig till ett gemensamt äventyr och din insats består av att vara nyfiken och frimodigt ta emot.

Årets säsongsprogram bjuder in dig till vår verksamhet på ett nytt sätt. Om du laddar ner Operans app och håller din smartphone över bilden i säsongsprogrammet, kan du läsa om verket samtidigt som du kan lyssna på ett kort smakprov ur musiken. Några av våra verk har vi valt att fotografera med augmented reality. Med hjälp av appen, som du håller över fotografiet, aktiveras bilden och den får liv och ger dig ett nytt intryck av verket. Slutligen vill vi bjuda in dig att följa oss i våra egna kanaler, operan.se och sociala medier, där du kommer att kunna ta del av vårt arbete bakom kulisserna, ända fram till premiär.

Du är vår viktigaste medspelare den här säsongen!

Varmt välkommen!
Birgitta Svendén, VD