[Topp]
_

OPERA

Kungliga Operan presenterar varje år både regissörer och solister i världsklass. Ensemblen bjuder på såväl traditionella klassiker som helt nyskrivna verk.

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för operakonsten. Sedan starten 1773 har regissörer, scenografer och sångare tillsammans förvaltat den europeiska operatraditionen samtidigt som man också utforskat vad opera skulle kunna vara.

Sedan 2009 har operachef Birgitta Svendén satt kursen och både lyckats öppna upp Operahuset och nå en ny publik.


Nyfiken på våra sångsolister?
DU HITTAR DEM HÄR »


Birgitta Svendén

KRYDDIGA premiärer
och ÄLSKADE klassiker

/BIRGITTA SVENDÉN
Operachef

 

När John Adams nyskrivna, jazzinfluerade opera Nixon in China presenterades första gången 1987 blev den en världssuccé direkt. Ingen hade tidigare sett en operabaserad på ett politiskt historiskt möte mellan två stormakter. I höstens första premiär får du följa med på en resa som verkligen förändrade världshistorien.

Hur är det möjligt att förälska sig i personen som dödat ens partner? Den frågan får vi ställa oss i kriminaldramat Fedora med premiär i december. Uppskattar man Puccinis musik är det lätt att tycka om denna opera med musik av Umberto Giordano, en av Puccinis främsta konkurrenter.

Även våren bjuder på föreställningar i världsklass och det är med stolthet vi åter sätter upp Staffan Valdemar Holms Nibelungens Ring. Nu spelar vi alla fyra delar i svit vilket gör att du kan följa hela historien under loppet av en vecka. Ytterligare ett starkt kvinnoporträtt får vi i berättelsen om Jenůfa där hjältinnan kastas mellan samhället, familjen, tradition och skuldkänsla. Allt detta smärtsamt vackert tonsatt av Janáček.

Sist får vi inte glömma operetten! Härligt sensuell, glittrande spirituell och fullständigt njutbar som konstart. Därför vill vi denna säsong ge er Glada änkan i en helt ny version med den ständigt aktuelle och påhittige Henrik Dorsin både som textförfattare och i en av rollerna.

Detta är säsongens premiärer. Programmet är dessutom laddat med flera av våra älskade klassiker.

Välkommen!