0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

Min mamma är en drake

Pressmeddelande 2015-10-28

Pressbild

Operan Min mamma är en drake bygger på Pija Lindenbaums omtyckta barnbok När Åkes mamma glömde bort. Texten är skriven av Irena Kraus och musiken av Thomas Lindahl. Pija Lindenbaum har skapat de fantasifulla kostymerna och föreställningen riktar sig till barn mellan 5 och 8 år och deras familjer. Premiär på Kungliga Operans Rotunda den 7 november.

Pija Lindenbaum, en av vår tids största bilderboksskapare, har skapat odödliga karaktärer som Gittan, Lill-Zlatan och prins Benny. Den här gången är det dock en annan klassisk gestalt – Åke – som står i centrum. Pija är flerfaldigt prisbelönad med bland annat New York Times barnbokspris. Hon har också utsetts till Illustrator of the Year samt erhållit och nominerats till Augustpriset. För dramatiseringen av boken, som kom ut 2005, står Irena Kraus, som verkar som dramatiker och dramaturg på Dramaten. Hon säger så här om sitt arbete: 

- Kompositören Thomas Lindal och jag har arbetat ihop tidigare och vi hade kontakt under tiden som jag skrev på librettot. Han uppmuntrade mig att skriva på, bekräftade att även talade dialoger kunde vara med och att varje karaktär behövde sin egen aria för att bli presenterad.

Thomas Lindahl är för många mest är känd för musiken till flera filmer och tv-serier som Sunes sommar och Pip-Larssons. Men han har också skrivit flera uppmärksammade operor, exempelvis Karlsson på Taket som spelades på Operan 2013.

Musiken framförs på piano, dragspel, trombon, tuba och slagverk. Kapellmästaren Krister Lundkvist leder tre musiker ur hovkapellet som även får sjunga, och spela brandmän - de blir en kör när det brinner! I ledande roller syns och hörs Marianne Eklöf/Kristina Martling som Åkes mamma/Draken och Conny Thimander som Åke.

Föreställningen sätts upp av Mia Ringblom Hjertner som är verksam som regissör vid GöteborgsOperans pedagogiska och konstnärliga avdelning SKAPA. 

- Min mamma är en Drake är i botten en ganska allvarlig historia som berättas med humor och absurditet, vilket gör att man kan låta sin fantasi flöda. Verket beskriver barn-förälder relationen och man får tänka och känna stora känslor.

Min mamma är en drake presenteras i samarbete med GöterborgsOperan där den hade urpremiär 2011. På grund av det höga publiktrycket är två extraföreställningar insatta den 21 november.

Illustration Pija Lindenbaum: http://www.operan.se/upload/24176/MinMammaAED_3600.jpg

Musik: Thomas Lindahl Text: Irena Kraus efter Pija Lindenbaums bok När Åkes mamma glömde bort
Regi: Mia Ringblom Hjertner
Scenografi och ljus: Thorsten Dahn
Kostym: Pija Lindenbaum
ÅKES MAMMA / DRAKEN: Marianne Eklöf / Kristina Martling
MORMOR med flera: Susann Végh
ÅKE: Conny Thimander
LÄKARE: Maja Frydén
DJURSKÖTARE: Johan Wennerstrand
Kapellmästare Krister Lundkvist
Musiker ur Kungliga Hovkapellet

Speltid 60 min.

Spelas på Rotundan

Med vänlig hälsning
Torbjörn Eriksson
press- och informationschef
Kungliga   Operan
Box 160 94, 103 22 Stockholm
telefon08-791 43 30
mobil070-634 43 53
besöksadressJakobs Torg 4
e-posttorbjorn.eriksson@operan.se
www.operan.se

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com