0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

Kungliga Operan gör pilotprojekt med Virtual Reality »Den mest avancerade VR-film som har tagits fram i Sverige«

Pressmeddelande 2017-10-11

Pressbild

Du ser vinklar som publiken aldrig annars skulle se. Du omsluts av dansen på alla håll. Du ser detaljer som är omöjliga att se från publikplats.

Kungliga Operan har inlett ett samarbete med produktionsbolaget Robert & Robert – ett svenskt företag specialiserat på Virtual Reality (VR). Det är Sharon Eyals kritikerrosade verk Half Life som spelas in med Virtual Reality-teknik. Parallellt ges verket på Operans stora scen 13 oktober – 2 november.


Kungliga Operans kommunikationschef, Catarina Falkenhav, berättar:

- Vi har valt att jobba med Sharon Eyals dansverk Half Life, då detta med sin avskalade estetik och fokuserade koreografi blir riktigt intressant ur ett VR-perspektiv. Vi ser det som ett experiment för att, bland kulturinstitutionerna, kunna ligga i den absoluta framkanten när det gäller nya, digitala tekniker. Ytterst handlar det om att hitta nya sätt att förmedla vår scenkonst och på så vis nå fler besökare.

Virtual Reality är ett digitalt medium på frammarsch. Istället för att beskåda en händelse på en skärm, som en tavla, kan VR erbjuda tittaren att stiga in i tavlan som om man vore del av dess universum. VR är ett medium där betraktaren tar på sig ett par specialglasögon med skärmar och kan titta runt i en tredimensionell värld.

- Jag har inte sett modern dans och balett förut. Aldrig förstått det. Inte förrän nu. Jag är hedrad att ta denna vackra konstform, en av de äldsta, och visa den i en av de nyaste. Om du inte förstår VR, kommer du att göra det nu, säger Robert Connor från Robert & Robert och fortsätter:

- De som tycker att VR inte kan ses under en längre tid - jag kommer att fängsla dig i 42 minuter. Om du säger att dans inte är din grej - förbered dig på att börja uppskatta det. Kungliga Baletten ger mig rysningar. Att fånga vinklar i VR som publiken annars aldrig skulle se, det är helt fantastiskt. Ingen VR-produktion någonsin har hittills använt sig av så många vinklar och övergångar som denna. Vartenda klipp och vinkel i Half Life är avsedd att förhöja åskådarens närvaro i dansen.

Half Life är en dansproduktion i VR olik alla andra. Istället för att placera åskådaren i en enda punkt, får man i Half Life befinna sig på många platser mitt bland, bredvid, ovanför och under dansarna, säger Operans projektledare Sebastian Lönberg och fortsätter:

- Vad som förhöjer vår produktion är att vi från början har utgått ifrån koreografin. Vi sätter inte upp en kamera på distans och filmar dokumentärt, utan deltar i dansen på nära håll. Vi testar inte det nya mediet - vi använder det på hög nivå och tänjer gränserna.

Kungliga Operan bjuder in till VR-premiär av Sharon Eyals Half Life i början på 2018. Mer information om var publiken kan se den färdiga filmen uppdateras kontinuerligt på Operans webb.

Film https://youtu.be/l1j9h5o5EMc

Robert & Robert jobbar med flera industriledande aktörer inom VR ända från Silicon Valley till Stockholm. Man kan hitta flera av deras originalproduktioner på MTG:s (Modern Times Group) nya VR-kanal och snart även hos Facebooks största VR-partner. www.wervr.se

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: [email protected]

Läs mer på mynewsdesk.com