0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

Aida i känslornas palats - årets succéföreställning tillbaka med nya stjärnsolister

Pressmeddelande 2018-10-24

Pressbild

”Svårt att tänka sig en vassare och fräschare Aida”, skrev DN i samband med premiären på Giuseppe Verdis i februari i år. Nu blir det med nya stjärnsolister – Maria Katzarava som Aida och Andrea Carè som Radamès. Och Miriam Treichl gör rollen som Amneris för första gången när hon alternerar med hovsångerskan Katarina Dalayman som gjorde rollen vid premiären. Ny dirigent är Julia Jones, erkänd inte minst för sina Verdi-tolkningar, t ex på Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Säsongspremiär den 27 oktober. 

Den internationellt hyllade sopranen Maria Katzarava, som med Tosca i våras gjorde en uppmärksammad debut på Kungliga Operan, återkommer nu i rollen som Aida. Tenoren Andrea Carè har blivit en mycket uppskattad och återkommande gäst på Operan, senast i Jenůfa. Debuterar som Amneris gör Miriam Treichl, som blev en favorit hos Operans publik för sin roll som chefsekreteraren i Glada änkan. I början av nästa år gör hon titelrollen i Carmen i Operans nyproduktion.

I föreställningen medverkar Kungliga Operans solister, kör och hovkapell. Som gästsolist medverkar förutom Andrea Carè också Alessandro Cacciamani i rollen som Ramfis.

Regissören Michael Cavanaghs uppsättning griper in i dagens samhällsutveckling med krig, politiska kriser och interna konflikter. Det blir en nytolkning av verket, med fokus på mellanmänskliga relationer, en historia som berättar om hur det är att vara människa drabbad av inre och yttre samvetskval.

Magdalena Åberg, som bland annat gjort scenografi till ett flertal uppsättningar på Dramaten och Operan, har signerat en anslående dekor som domineras av guld och betong:

”Det finns varken tid eller rum i den här uppsättningen, men eftersom vi använder kamerateknik i vissa scener kommer det också att bli lätt att associera till minnet. Jag skulle vilja kalla det för känslornas palats.”

För ljussättningen svarar Linus Fellbom, som senast stod för regi och ljus till Kungliga Operans omtalade Dracula-uppsättning.

Aida hade urpremiär 1871 i Kairo och blev snabbt ett av operarepertoarens mest älskade verk. Verdi sa själv att Aida är ”mer intensivt, mer dramatiskt” än något av hans andra verk. Vid urpremiären utspelade sig Aida i faraonernas Egypten, men i den här uppsättningen ligger fokus på nutidens påtryckningar och den inre oro som slukar de hjältemodiga men sårbara människorna.

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com