0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

Eugen Onegin - "musikaliskt mästerlig" på Kungliga Operan

Pressmeddelande 2019-08-27

Pressbild

”Musikaliskt mästerlig”, ”en bra föreställning” skrev pressen i samband med premiären på Kungliga Operans Eugen Onegin. Nu är Pjotr Tjajkovskijs opera  tillbaka, den här gången med John Fiore som dirigent. Spelas 29 augusti – 28 september.

”För mig är Tjajkovskijs opera lika med Onegins tragedi, det är hans berättelse – snarare än Tatjanas – som står i centrum. Han är en otillfredsställd karaktär, fylld av tvivel på sig själv”, säger regissören Vasily Barkhatov.

I rollerna i stort sett samma sångare som vid premiären, våren 2018. Nya i sammanhanget är två unga sångare, mezzosopranen Karin Osbeck som Olga och barytonen Mikael Horned som Zaretskij.

I titelrollen, som den desillusionerade dandyn Onegin, hörs hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson.

I Eugen Onegin finns operans mest storslagna brevscen. Cirka 12 minuter lång och central för hela dramat sjungs den av den förälskade Tatjana som här gestaltas av sopranen Cornelia Beskow. 

Poeten Lenskij, som bl a sjunger den vackra och vemodiga arian "Kuda, kuda...", görs av den unge tenoren Joel Annmo. Lennart Forsén är furst Gremin, Susann Végh Larina, Katarina Leoson Filipjevna och Jonas Degerfeldt Monsieur Triqiuet.

Vasily Barkhatov, som är född 1983, är regelbundet verksam vid Mariinskijteatern i S.t Petersburg. 2016 öppnade Internationale Maifestspiele Wiesbaden med Zimmermanns Die Soldaten, regisserad av Barkhatov. Han har också bl a regisserat Aribert Reimanns L’Invisible på Deutsche Oper i Berlin och Prokofjevs Spelarna vid Theater Basel.

Kungliga Operans solister, kör och hovkapell leds av den amerikanske dirigenten John Fiore.

Tjajkovskijs tolkning av Pusjkins tidlösa versroman hade premiär 1879 och i Eugen Onegin får kompositörens hela känsloregister komma till sin rätt. Operan är smärtsamt vacker, storslaget romantisk och obeskrivligt sorglig.

Onegin lever ett ytligt liv, en dyster ung man som gömmer sig bakom en mask av ironi och cynism för att överleva. När han till slut möter sanningen tar han till handling som slutar med katastrof. För vad betyder vänskap och den stora kärleken när det inte går att gömma sig bakom en yta?

Produktionen är ett samarbete med tyska Staatstheater Wiesbaden.

Presscitat:

Musikaliskt mästerlig; SvD

En bra föreställning; SR Kulturnytt 

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: [email protected]

Läs mer på mynewsdesk.com