0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

​Franz Schrekers mästerverk Der ferne Klang signerad Christof Loy och med hyllade solister

Pressmeddelande 2019-10-01

Pressbild

Franz Schreker ansågs axla Wagners mantel och knöt ihop det tidiga 1900-talets olika stilinfluenser. Minst lika populär som Richard Strauss spelades Schrekers operor under en 10-årsperiod mer än tusen gånger (!). Men p g a nazisternas bannlysning försvann hans verk från repertoaren, stämplade som urartade. 

Nu sätter regissören Christof Loy upp Schrekers mästerverk Der ferne Klang med de internationellt hyllade solisterna Agneta Eichenholz och Daniel Johansson i huvudrollerna som Grete och Fritz. Premiär den 5 oktober på Kungliga Operan.

Efter mycket uppmärksammade föreställningar av Flickan från västern, Parsifal, Rosenkavaljeren och Fedora är stjärnregissören Christof Loy tillbaka på Kungliga Operan med en uppsättning av Der ferne Klang som utspelar sig i en drömlik scenografi, påminnande om Strindbergs Ett drömspel. Associationerna kom när Christof Loy läste Gretes monolog där hon beskriver livet som en ’dröm i en dröm’.

”Ödet är definitivt en ingrediens i Schrekers värld”, säger Loy och fortsätter: ”Det är intressant att vi talar om ödet som något ont, aldrig i en positiv betydelse. Naturligtvis finns kärleken som ett mycket viktigt tema i operan, men Grete och Fritz måste kämpa så hårt för att förstå vad deras kärlek till varandra är. Så på ett sätt är allt som är positivt, relaterat till personliga val till slut.”

Mitt uppe i en intensiv internationell karriär gör sopranen Agneta Eichenholz efterlängtad debut på Kungliga Operan. Tenoren Daniel Johansson gör både ledande roller på Kungliga Operan samtidigt som han regelbundet gästar de internationella operascenerna. Den schweiziske dirigenten Stefan Blunier, som här gör sin fjärde Schreker-opera, leder Operans solister, operakör och hovkapell.

Premiären på Der ferne Klang i Frankfurt 1912 blev en stor succé med 25 inropningar för tonsättaren och gjorde honom berömd över en natt. Men kring 1930 rådde nya tider och nya ideal och Schrekers djuppsykologiska operor försvann från repertoaren – i nazityskland bannlystes både tonsättaren och hans verk. Och 1934 avled han i följderna av ett slaganfall. På Entartete Musik-utställningen 1938 hängdes han ut som ”operakomponisternas Magnus Hirschfeld” (en sexualforskare som jagades bort av nazisterna) med motiveringen: ”Det fanns ingen sexualpatologisk förvillelse som han inte hade satt musik till”.

Men förbjuden konst har förmågan att överleva. Och i SvD (27/9 -19) reflekterar musikskribenten Guy Dammann över Schrekers öde och drar paralleller till vår samtid där konstens frihet ställts på sin spets.

Det var med en uppsättning av Die Gezeichneten i Frankfurt 1979 som dirigenten Michael Gielen (tidigare chefdirigent på Kungliga Operan) drog igång den moderna Schreker-renässansen. Efter premiären på Klangen i fjärran på Kungliga Operan 1927 har Schrekers operor inte spelats här sedan dess. 92 år senare klingar äntligen Schrekers mästerverk igen!

Premiären 5/10 sänds live i SR P2

OperaVision live 15/10

Lästips: Operans programblad med bl a text om Franz Schreker (av Henry Larsson) och intervju med Christof Loy (av Katarina Larson) 

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com