0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

​Noces/Agon/Våroffer – maximerad upplevelse med Kungliga Baletten

Pressmeddelande 2019-10-18

Pressbild

Vid urpremiären av Våroffer i Paris 1913 utbröt slagsmål, någon kräktes, polis tillkallades och det blev ett revolutionerande genombrott för Stravinskijs innovativa musik. Först många år senare revolutionerades dansscenen genom Maurice Béjarts koreografi. Kvällen inleds med Stravinskij-tolkningar av koreograferna Angelin Preljocaj och George Balanchine. En maximerad upplevelse med Kungliga Baletten, Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör under ledning av Stefan Solyom. Nypremiär den 25 oktober. Ges t o m 19 november

Igor Stravinskij påverkade en hel värld när han under 1900-talet visade upp sina mångsidiga, rytmiska och normbrytande verk. Stefan Solyom har flera gånger dirigerat Våroffer som orkesterverk. Nu gör han verket för första gången som balett: ”Musiken var revolutionerande eftersom Stravinskij sträckte ut möjligheterna för vad man kunde göra”, säger Solyom.

I Maurice Béjarts version av verket från 1959 ser han mer positivt på vårens återkomst än originaluppsättningens beskrivning av den ryska hedniska sedens rituella kvinnooffer. Béjart inspireras av årstidens primitiva uppvaknandekraft för människan och naturen.
I Angelin Preljocajs tolkning av Noces utgår han från minnet av ett bröllop han var gäst på som barn. Minnena blandas med fantasi och skapar ett verk som ställer frågor om sexualitet, tradition och övergrepp på sin spets. Noces hade premiär 1989 och är en tolkning av Stravinskijs Les Noces från 1923.

Agon komponerade Stravinskij 1957 till koreografen George Balanchine. Agon är ett grekiskt ord för tävling och Stravinskij skrev just verket som en utmaning till koreograf och dansare. Balanchine sporrades av sitt uppdrag och den neoklassiska kreationen hade premiär redan samma år.

1938 blev Stravinskijs musik förbjuden och stämplad som Entartete Musik i nazityskland. Idag har den en självklar plats i musikhistorien. Och i modern koreografihistoria utgör Noces/Agon/Våroffer tre självklara paradverk.

Sångsolister i Noces är:
Maria Matyazova Milder
Katarina Leoson
Jesper Taube
Lennart Forsén

Premiärsamtal 25 oktober kl 18 i Guldfoajén

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com