0
0
Tillbaka Hem Press_old Pressrelease
Tillbaka

La traviata - att följa sitt hjärta i ett samhälle styrt av konventioner

Pressmeddelande 2019-11-19

Pressbild

En av Giuseppe Verdis mest älskade och spelade operor. Och samtidigt en opera med likheter mellan den tid då verket skrevs och idag. I centrum står en kvinna som vill följa sitt hjärta i ett samhälle styrt av konventioner. Men vad händer när en människa vågar bryta mot samhällets regler? La traviata, med Ida Falk Winland i titelrollen, har premiär på Kungliga Operan den 23 november. 

Uppsättningen – i regi och scenografi av Ellen Lamm och Magdalena Åberg – har hämtat inspiration från 1850-talets Paris, tiden och platsen för operans original som är en adaption av efter Alexandre Dumas d.y. roman och pjäs ”Kameliadamen”.

”Det är en spännande tid, säger Ellen Lamm. Revolutionen 1848 leder till reformer, större frihet än tidigare, allmän rösträtt för män och i Sverige börjar Fredrika Bremers tankar om kvinnans rätt i samhället vinna gehör. Men efter en inledning mot ett öppnare samhälle sätts gränser och tabun.”

Även om mycket hänt sedan Verdis 1850-tal finns det flera likheter med dagens samhälle med människor som ställs utanför systemet. ”Samhällets olycksbarn finns fortfarande bland oss”, skriver Operans dramaturg Katarina Aronsson i programbladet.

För att göra operan så drabbande som möjligt placerade Verdi La traviata i samtiden. Men prostitution och borgerlig dubbelmoral ansågs alltför utmanande för operascenen och inför urpremiären i Venedig 1853 passerade verket censuren först när den utspelade sig i ett förgånget 1700-tal.

Ellen Lamm och scenografen Magdalena Åberg har var för sig och tillsammans gjort flera uppmärksammade uppsättningar på bland annat Kungliga Operan och Dramaten. För ljussättningen svarar Torben Lendorph. I föreställningen medverkar Operans solister, kör och hovkapell under ledning av dirigenten Domingo Hindoyan som alternerar med Vincenzo Milletari. Ida Falk Winland och Karl-Magnus Fredriksson – hyllade för sitt samspel i Rigoletto – gestaltar även denna gång två av huvudrollerna, Violetta Valery och Gérmont Tenoren Bror Magnus Tødenes, i rollen som Alfredo, har trots sin unga ålder (född 1993) redan framträtt på Wiener Staatsoper och i operaföreställningar dirigerade av Riccardo Muti, Christian Thieleman och Marc Minkowski.

Handling i korthet:Tiden för den lyxprostituerade Violetta Valéry är utmätt. Tuberkulosen sprider sig som en löpeld i hennes kropp. Hon lever i nuet och berusar sig nätterna igenom i en utsvävande tillvaro. Mötet med Alfredo väcker hennes förhoppning om ett annat slags liv. Men dubbelmoral och trångsynthet utgör hinder för kärleken. Snart står Violetta maktlös inför sitt öde.

Premiärsamtalet finns på Operans facebook https://www.facebook.com/KungligaOperan/videos/1437916206389563/?t=2

och  i efterhand på operan.se

Premiären 23/11 direktsänds i SR P2

8 februari sänds La traviata live på bio i samarbete med Folkets hus och parker

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: [email protected]

Läs mer på mynewsdesk.com