[TOPP]
Tillbaka

Kungliga Baletten: säsongen 2018/19 banar väg för banbrytande samarbeten och olika konstellationer

Pressmeddelande 2017-11-15

Pressbild

Kungliga Balettens nye chef Nicolas Le Riche har idag presenterat säsongen 2018-2019. Det blir en säsong fylld med såväl klassiker som nya verk av internationella koreografer samt dansikoner som Jiri Kylian, Serge Lifar och Angelin Preljocaj. Det blir en fullmatad säsong som inte sparar på krutet med över 60 föreställningar, 9 koreografer/verk, varav 4 är med Kungliga hovkapellet, 6 program och 3 kreationer. I sin presentation för Kungliga Baletten introducerar Le Riche en säsong som återspeglar hans syn på klassisk balett och samtida dans som fasetter av samma konstform: DANS.

Säsongen öppnar med Marcia Haydées (BR) version av den klassiska sagan Törnrosa. Därefter kommer ett exklusivt program som består av tre internationella koreografer: Först ut är den välkände koreografen Angelin Preljocaj (FRA) som får i uppdrag att kreera Annunciation; stjärnskottet Lukas Timulak (SLO) kommer att skapa ett visuellt verk för Kungliga Baletten, och den legendariske koreografen Jiri Kylian (CZE) får i uppgift att återskapa Wings of Wax. Detta första trippelprogram symboliserar den första av flera banbrytande samarbeten och olika genre-konstellationer.

I samband med jul- och nyårshelgerna blir det nypremiär för en älskad klassiker där både barn och vuxna får möjlighet att än en gång följa ”Petters och Lottas” äventyr i Pär Isbergs (SWE) hyllade Nötknäpparen.

Efter det kommer Serge Lifars (UKR) berömda Suite en blanc att visas tillsammans med ett verk av den sensationella koreografen Jérémie Bélingard (FRA) som kommer att göra en kreation för Kungliga Baletten. På samma sätt som Lifars balett kommer dettaatt demonstrera kompetensen och skickligheten hos balettens dansare och ska växa fram under den kreativa processen.

Under våren 2019 återkommer Wim Vandekeybus PUUR (BEL) på repertoaren. Det är ett verk kring temat folkmord som ger uttryck för vild energi, grymt våld.

Säsongen avslutas med en ny helaftonsbalett skapad av koreografen Jiri Bubenicek (POL). Det är en nyklassisk berättelse som hämtar inspiration från Kafkas dystopiska värld och med en enastående teknisk ekvilibristik som omfattar såväl hela kompaniet som orkestern.

Säsongen kommer att vända sig till alla publikgrupper och innehålla verk av både etablerade och lovande koreografer, såväl svenska som internationella.

– Jag tror på en repertoar som speglar mångfalden i dans och som anammar den oerhörda potentialen i vårt kompani. Det har aldrig tidigare varit en tid då dansen är så mångfacetterad som nu och vårt kompani har en nyckelroll att spela i formandet av dagens danskonst, förklarar balettchefen Nicolas Le Riche.

Under hela säsongen ges publiken också möjlighet att få en glimt bakom kulisserna och dansares arbete i En dag i en dansares livoch i samband med öppna repetitioner. Säsongen kommer dessutom att innehålla möten och samtal med koreografer som vill ge en inblick i de olika dynamiska, kreativa processerna kring varje verk.

Säsongen 2018/19

Törnrosa Marcia Haydée / september 2018
En tidlös elegant tolkning av en klassisk saga.

Annunciation Angelin Preljocaj / Lukas Timulak (kreation) / Wings of Wax Jiří Kylián / november 2018
Trippel-föreställning med nya verk.

Nötknäpparen / Pär Isberg / december 2018
En svensk version av den klassiska sagan.

Suite en blanc Serge Lifar / Jérémie Bélingard (kreation) / februari 2019

Ett program som sträcker sig från Lifars klassiska stycke från 1943 till idag genom en omtolkning till ett modernt stycke av Bélingard.

PUUR Wim Vandekeybus / april 2019
En obeveklig och universell historia om folkmord.

Jiří Bubeníček (kreation) / maj 2019
En ny helaftonsbalett.

För mer information, förfrågningar och bilder kontakta Torbjörn Eriksson, pressansvarig, +46 70-634 43 53 eller torbjorn.eriksson@operan.se.

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com