[TOPP]
Tillbaka

Kafkas ”Processen” som dansföreställning för första gången någonsin – urpremiär på Kungliga Operan 17 maj

Pressmeddelande 2019-05-15

Pressbild

Tjeckiska bröderna Jiří och Otto Bubeníček – internationellt kända som ”the ballet twins” – sätter nu upp Kafkas kultförklarade bok ”Processen” som balett på Kungliga Operan i Stockholm. Det är ett verk som kretsar kring en absurd byråkrati och som, liksom Kafkas texter, är både fysiskt och psykologiskt brutalt. Jiří och Otto Bubeníček har en personlig koppling till Kafka – de växte nämligen upp på samma gata som Kafka bodde på. I det helt nya verket – som har urpremiär på Kungliga Operan den 17 maj – medverkar den internationellt uppmärksammade, finska skrikande manskören Huutajat som haft framträdanden på bl.a. MoMa i New York och Southbank Centre i London.

”Processen” skrevs av den tjeckiske författaren Josef Kafka och gavs ut 1825, efter Kafkas död. Boken är en kultroman och handlar om Josef K. som en morgon vaknar upp anklagad för ett outtalat brott. Josef häktas och vi får följa hans väg genom labyrintlika domstolar i ett absurt rättssystem

Är du utsatt för en massiv konspiration? Vad är sant och vad är falskt? I en helaftonsbalett inspirerad av Franz Kafkas klassiker Processen dras besökaren in i en vriden byråkratisk labyrint som utmanar både publik och dansare. Berättelsen utspelar sig i en stad som påminner om Prag, med magiska gränder och byggnader inspirerade av art noveau – en plats att gå vilse i. Vem är du när processen är över?

De tjeckiska bröderna Jiří och Otto Bubeníček är bägge f.d. premiärdansare som började sin karriär på Hamburgbaletten under ledning av den legendariske koreografen John Neumeier. I dansvärlden kallas de ofta för ”the ballet twins” och flera roller i uppsättningar har skapats specifikt för dem.

Jiří fortsatte som koreograf efter att han slutat dansa och har t.ex. jobbat med the New York City Ballet, Zurich Ballet, Hamburg Ballet och Dresden Semperoper. Otto är kompositör, scenograf och jobbar nu inom filmindustrin. För kostym står kostymdesignern Nadina Cojocaru.

Musiken till föreställningen består av ett 40-tal verk, av bl a Alfred Schnittke, Arvo Pärt och Petri Sirviö. Kungliga Hovkapellet spelar under ledning av Koen Kessels.

Före förberedande genrep - onsdag 15 maj - framträder Huutajat i entréhallen och författaren Jerker Virdborg leder ett samtal om Kafka i Guldfoajén. 

Namn: Torbjörn Eriksson
Titel: Press- och informationschef
Tel: 08-791 43 30
Mobil: 070-634 43 53
Epost: torbjorn.eriksson@operan.se

Läs mer på mynewsdesk.com