[Topp]
Kalendarium

2017-03-10 End fest på Operan

ANNE JUREN – Studies on Fantasmical Anatomies

Koncept, Koreografi & Medverkande
Anne Juren
Scenografi
Vladimir Miller
ljus
Bruno Pocheron
ljud
Céline Bernard
ASSISTENT
Camille Chanel

Föreställningen spelas på engelska.
Föreställningen är 60 min och ett efterföljande samtal på 30 min.

 

MÅRTEN SPÅNGBERG – Powered by Emotion

Av och med
Mårten Spångberg
Musik
Johann Sebastian Bach, Buena Vista Social Club

Med stöd av Tanz im August, Statens Kulturråd och Konstnärsnämnden
Föreställningen är cirka 45 min.

END FEST PÅ OPERAN

END FEST är ett verk i ständig rörelse, tillägnat relationerna mellan konst, publik och scen i formen av en evighetsfestival. Det nystartade projektet gör i mars fysiska nedslag på Kungliga Operan, Kulturhuset Stadsteatern och Weld. Den 10 och 11 mars presenterar koreograferna Anne Juren och Mårten Spångberg varsitt performance på Operan.

Den 9–12 mars blir startpunkt för END FEST. Tanken är att olika spelplatserna ska kopplas samman genom performativa akter och expansiv koreografi som belyser idén om scenkonst. På Operans Rotundan framträder Anne Juren med Studies on Fantasmical Anatomies medan Mårten Spångberg gör Powered by Emotion i Guldfoajén.

Bakom projektet står bl a Tove Dahlblom och Stina Dahlström (ny verksamhetsledare på Cullbergbaletten), båda med bakgrund hos MDT i Stockholm. End Fest är dock ett fristående projekt. Målet är återvitalisera konstlivet genom att skapa en mötesplats som samlar idéer, uttryck och tankar om konst. Samtidigt öppnar de ett online-forum öppet för alla, men med inlägg som också ”kräver stringens”.


OM ARTISTERNA


Anne Juren
 – Studies on Fantasmical Anatomies

I Anne Jurens Studies on Fantasmical Anatomies försöker hon expandera de kontextuella gränserna för koreografi genom att föreslå en kreativ, fantasifull plats där koreografin är placerad inuti besökarens kropp. Ledda av en röst tas besökaren med på en resa till inre och hittills okända delar av kroppen. En resa som omformulerar vad en kropp är, var dess yttre och inre gränser går och som stör anatomins logik genom att skapa oväntade inomkroppsliga relationer.

Studies on Fantasmical Anatomies försöker destabilisera och dekonstruera individualistiska ideologier och röra sig bort från önskningar om privatliv, normativa mönster och logiska relationer. Under resan i sin egen kropp, går besökaren igenom olika stadier av kinestetiska, sensoriska, mentala och kosmiska upplevelser. Ett landskap där fantasiartade och hisnande utrymmen öppnar sig, där dysfunktionella relationer får existera och otänkbara händelser kan hända, där relationerna mellan inre och yttre förnimmelser rubbas. 

Anne Juren, fransk dansare och koreograf baserad i Wien och doktorand i koreografi vid DOCH, Uniarts i Stockholm. Efter studier vid Conservatoire National Supérieur de Danse i Lyon dansade hon med Trisha Brown Co i New York. Hon har arbetat tillsammans med koreografer som Alice Chauchat, Krööt Jurak, DD Doorvillier och konstnären Roland Rauschmeier. För dansvärlden är Juren mest känd för sin magishow Magical, ett samarbete med teaterregissören Annie Dorsen, som visades på Dansens Hus 2012. Anne Juren är auktoriserad feldenkraispedagog.

I arrive at the back of your head and I start sensing the concave shape of your skull from the inside.
my fingers bury themselves in the cerebral convolutions touching the superficial folds of your brains, they prenetrate inside your brain.
I seek the medulla tucked in somewhere deep inside your skull.
I take the weight of your brain in my palms.
I hold it.
I lift it up a bit.
I stay silent, immobile. 

Mårten Spångberg – Powered by Emotion

Powered by Emotion är ett solo skapat och framfört av Mårten Spångberg som kommer från en vilja och önskan om att få dansa och sjunga utan att ha varken förmåga eller teknisk kunskap om hur föreställningar om identitet och tillhörighet konstrueras. Med ett intresse för idéer om territorier och om det potentiellt politiska använder Spångberg två tydliga låsta konstnärliga material; Walter Verdins film av Steve Paxton som dansar till J.S. Bach Goldberg Variations och sånger av Buena Vista Social Club. Konstnärens bristande förmåga och perplexa relation till materialet kräver att åskådaren omprövar sin uppfattning om estetik. Vad vi ser och hör både är och inte är Steve Paxton som dansar eller Buena Vista Social Club som sjunger sentimentalt om kärlek. Powered by emotion är det syntetiska i sin mest naturliga form.

Mårten Spångberg, en av vår tids mest inflytelserika och en av Sveriges mest internationellt erkända koreografer. Spångberg har en bakgrund som kritiker och är en stark drivkraft bakom det expanderade koreografibegreppet, som innebär att koreografi kan vara mycket mer än dans. Han arbetar med koreografi och dans liksom teori och text.


SHARON EYAL & OLIVIER DUBOIS

I samband med END FEST ges även möjlighet att se Sharon Eyal & Olivier Dubois den 11 mars kl 15.00 till ett rabatterat pris.

KÖP DINA BILJETTER HÄR »
LÄS MER OM FÖRESTÄLLNINGEN HÄR »

_