[TOPP]
Vår repertoar

Eugen Onegin - Opera

musik
Pjotr Tjajkovskij
text
Pjotr Tjajkovskij & Konstantin Sjilovskij efter Pusjkins versroman Eugen Onegin
scenografi
Zinovy Margolin
kostym & MASK
Olga Shaishmelashvili
ljus
Alexander Sivaev
språk
Framförs på ryska med svensk text på textmaskin
föreställningens längd
Ca 2 timmar 45 minuter inkl. paus

När FASADEN RÄMNAR – vad finns kvar bortom livslögnen?


Hur skulle det kännas om du vaknade en morgon och insåg att allt du är och gör är en stor livslögn? Onegin lever ett ytligt liv, en dandy som gömmer sig bakom en mask av ironi och cynism för att överleva. När han till slut möter sanningen tar han till handling som slutar med katastrof. För vad betyder vänskap och den stora kärleken när du inte kan gömma dig bakom en yta?

Tjajkovskijs tolkning av Pusjkins tidlösa versroman hade premiär på Bolsjojteatern 1881 och i  Eugen Onegin får kompositörens hela känsloregister komma till sin rätt. Operan är smärtsamt vacker, storslaget romantisk och obeskrivligt sorglig. I unga stjärnregissören Vasily Barkhatovs uppsättning är spelplatsen en klaustrofobisk landsbygd i ett fiktivt, tidlöst Ryssland och det är Onegin som står i centrum. Produktionen är ett samarbete med tyska Staatstheater Wiesbaden.


HANDLINGEN


AKT I


Efter sin makes död har änkan Larina lämnat det fashionabla storstadslivet och tillsammans med sina alltjämt ogifta döttrar, Olga och Tatjana, återvant till sin släkting Filipjevna mitt ute på den ryska landsbygden. Larina drömmer sig tillbaka till ljuva minnen i storstaden, Olga vill bort från landsbygdens monotoni medan Tatjana har tagit sin tillflykt till romanernas fantasier. Filipjevna måste bereda plats för dem i sitt hus. Alla fyra försöker att anpassa sig efter de svåra omständigheterna, medan byborna förhåller sig misstroget mot nykomlingarna från staden.

Lenskij, som sedan barndomen svärmat for Olga, kommer på besök – för första gången tillsammans med sin ensamme vän Onegin. Tatjana fascineras och blir direkt förälskad i denna uppenbarelse – en fiktiv hjälte personifierad.

På natten finner Tatjana ingen ro. I ett brev till Onegin bryter hon alla konventioner och bekänner sina känslor. Hennes livs drömmar kan gå i uppfyllelse. Hon berättar om sitt liv och sitt öde. Nästa morgon förklarar dock Onegin kallsinnigt att han inte alls önskar en förbindelse med henne.

AKT II


Lenskij och Onegin deltar i Tatjanas namnsdagsfirande tillsammans med grannar från byn. Lenskij känner sig provocerad av Olga och Onegin. Understödd av gästerna griper svartsjukan tag i Lenskij. I ett slagsmål mellan Onegin och Lenskij dödas Lenskij.

– PAUS –


AKT III


Flera år har passerat. Efter en längre tids vistelse i utlandet återvänder Onegin till huvudstaden. Han möter Gremin, en gammal bekant som introducerar honom for sin fru, en självklar medelpunkt i det mondäna storstadslivet: Tatjana. Nu blir Onegin häftigt förälskad i henne.
Onegin försöker få Tatjana att lämna allt bakom sig för att leva tillsammans med honom. Hon bekänner att hon fortfarande älskar honom. Men hon är gift med Gremin och kommer inte att lämna honom.
Medverkande

Larina
Tatjana
Filipjevna
Lenskij
Furst Gremin
En kapten
Monsieur Triquet
Zaretskij
Dirigent

Kungliga Operans Kör
Kungliga Hovkapellet


Vi rekommenderar också