[Topp]
Kalendarium

2016-04-02 Falstaff

Musik
Giuseppe Verdi
Text
Arrigo Boito efter Shakesepares "Muntra fruarna i Windsor" och Henrik IV
Scenografi
Föreställningens längd
Akt I = 60 minuter / Paus 25 minuter / Akt II = 70 minuter. Total föreställningslängd 2 timmar 35 minuter

Humoristisk HYLLNING till KÄRLEKEN och livet


Den fryntlige Falstaff njuter av livets goda – mat, dryck, sång och vackra kvinnor. Men livets goda är dyrt och Falstaffs plånbok tunn. För att lösa pengaproblemet har Falstaff en fräck plan. Med sin omfångsrika charm ska han förföra två rika fruar som kan hjälpa till att finansiera hans utsvävningar. Men fruarna är inte lättlurade. Den självgode Falstaff faller på eget grepp och lockas i fällor som gör honom till åtlöje över hela stan. Hämnden är ljuv och den som skrattar bäst skrattar sist!

Falstaff är Giuseppe Verdis sista opera, ett sprudlande komiskt mästerverk om en levnadsglad riddare. Verket baseras på Shakespeares pjäs Muntra fruarna i Windsor och är en humoristisk hyllning till kärleken och livet. Uppsättningen, i regi av Ann-Margret Pettersson, hade premiär på Operan 2008 med en färgsprakande scenografi av den omtyckte konst­nären Lennart Jirlow.HANDLINGEN

Bild 1

Windsor, England: Sir John Falstaff logerar med sina kumpaner Bardolfus och Pistol på värdshuset Strumpebandet. Han uppsöks där av dr Cajus som kräver att Sir John ska stå till svars för de skurkstreck som han ställt till med.För att råda bot på sin dåliga ekonomi har Falstaff beslutat att inleda förbindelse med två rika borgarfruar, Alice Ford och Meg Page. Han vill nu skicka sina följeslagare med kärleksbrev till dem. Men Bardolfus och Pistol vägrar och påstår att detta uppdrag går deras ära för när. Falstaff svarar med att filosofera över begreppet ära och kör dem slutligen på porten.

Bild 2

Fruarna Alice och Meg, som fått de båda breven från Falstaff, har upptäckt att texten i dem är identisk. Bardolfus och Pistol å sin sida avslöjar för Ford att Falstaff uppvaktar hans fru och att han riskerar att bli bedragen. Under det kaos som uppstår har Fords dotter Nannetta ett möte med Fenton som hon älskar. Fruarna beslutar att skicka sin granne, fru Quickly, till Falstaff med löfte om ett rendez-vous, medan Ford bestämmer sig för att inkognito uppsöka Falstaff för att få reda på dennes planer.

Bild 3

På värdshuset uppvaktas nu Falstaff av fru Quickly, som meddelar att den ”förälskade” Alice väntar honom mellan två och tre, då mannen är borta. Falstaff gläds åt sin kommande erövring då Bardolfus anmäler en herr ”von Taine”. Det är den förklädde Ford, som utger sig för att vara en försmådd älskare till fru Ford. Han lockar Falstaff med hjälp av en penningsumma att berätta om sitt förestående möte med hans hustru. Då Falstaff går för att klä om sig ger Ford utlopp för sin svartsjuka.

PAUS

Bild 4

Hemma hos Ford väntar fruarna på den frodige älskaren, inställda på att roa sig på hans bekostnad. Falstaff kommer och allt tycks gå efter beräkning tills plötsligt Ford, rasande av svartsjuka, kommer hem i spetsen för ett uppbåd karlar för att överrumpla ”kärleksparet”. I stället för Falstaff finner Ford sin dotter med Fenton. Denne jagas iväg av den uppretade fadern, som tänkt sig den pedantiske dr Cajus som svärson. Men Alice har sinnesnärvaro nog att trots tumultet fullborda det planerade skämtet – hon gömmer Falstaff i en stor tvättkorg och låter tömma den ned i Themsen.

Bild 5

Utanför värdshuset mediterar Falstaff över sitt öde och människors ondska, då fru Quickly kommer med ett brev från fru Ford, som utlovar ett nytt möte med Falstaff i Windsors park vid midnatt. Hon ber Sir John infinna sig förklädd till ”Svarte jägaren”. Falstaff är till en början misstänksam, men faller för frestelsen. Alices plan går ut på att hon och Ford tillsammans med deras vänner ska klä ut sig och ställa till med ett upp- tåg för att driva med Falstaff.

Bild 6

I parken sätter nu damerna sin plan i verket. Det tänkta kärleksmötet avbryts och Falstaff blir i allas åsyn pryglad och förlöjligad. Sedan Sir John gjort avbön vill Ford av- sluta det hela med en bröllopsfest för sin dotter Nannetta. Han tänker nu förena henne med dr Cajus, men blir åter dragen vid näsan då Alice låter Bardolfus klä ut sig till brud i Nannettas ställe. Även Nannetta och Fenton lyckas maskerade delta i bröllopet. Efter allmän demaskering blir Ford slutligen tvungen att ge sitt samtycke till ungdomarnas förening. Falstaff inbjuds tillsammans med de andra till supé. Den berömda slutfugan, operans glada sens moral, lyder i Alf Henriksons översättning:

Allting är skoj på jorden.
Man själv är en toker.
Ingen är riktigt kloker.
Men skrattar bäst som skrattar sist.

Ur ORDEN föds MUSIKEN

_

Utan textförfattaren Arrigo Boito hade operan Falstaff inte blivit till. Han hade länge försökt att övertala den åldrade Giuseppe Verdi att komponera en sista opera, men det var först med Shakespeares hjälp som projektet tog fart. Och tre och ett halvt år senare var Falstaff färdig...

LÄS ARTIKELN»


Se film

I samband med premiären 2008 spelade vi in denna trailer.

Vi rekommenderar också...