[TOPP]

TRE SNABBA MED ANDERS BLOM

Anders Blom, som tar över efter Henrik Dorsin som Benny Zetterberg i Glada änkan, har många strängar på sin lyra. Förutom tenor är han även utbildad i violoncell och i dirigering.

Största operaroll innan Benny Zetterberg?
– Eisenstein, på finska, i gamla Operahuset i Helsingfors. I föreställningen försökte jag förföra den mystiska gästen som var Rosalinda genom att spela Czardas på cello.

Något speciellt musikminne?
– Jag var kapellmästare för en amatörorkester i Helsingfors, ett härligt men mycket omaka gäng. Vi hade bland annat fem flöjter och en kontrabas. Basisten var kort sagt bohem och hade jobbat på Skatteverket i 30 år. På genrepet till konserten på självständighetsdagen slutade han plötsligt att spela. Jag var tvungen att avbryta och frågade vad som var fel. »Fortsätt ni bara! Byxorna åkte i golvet«, svarade han.

Kommer du att ha något speciellt i bakfickan som Benny som du kan avslöja redan nu…?
– Jag har stränga order från regissören att hålla mig till det spåret som Henrik Dorsin har lagt ut. Texten är i sig väldigt bra, men det finns många roliga, frestande knappar att trycka på i föreställningen. Kanske jag kommer åt någon, vem vet?

_