[Topp]
Kalendarium

2017-03-28 Xtra

Kom på våra INTRESSANTA seminarier och evenemang

Träffa sångare, dansare, regissörer och kompositörer! Diskutera uppsättningar och fördjupa dig i musiken. Under rubriken Operan Xtra erbjuder vi intressanta seminarier och evenemang och programmet uppdateras under hela säsongen.

PREMIÄRSAMTAL

Träffa de konstnärliga teamen bakom föreställningarna och hör om deras tankar och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

Guldfoajén kl. 18.00, fri entré. 

23 OKTOBER 2017 Dracula
20 NOVEMBER 2017 Askungen
2 FEBRUARI 2018 PUUR
19 FEBRUARI 2018 Aida
23 APRIL 2018 Eugen Onegin

PUBLIKINTRODUKTIONER

Vad handlar föreställningen om, egentligen? Finns det något särskilt att lyssna eller titta efter i det stundande framträdandet? Få ut mer av din upplevelse! Vi träffas i Guldfoajén 45 minuter innan föreställningen börjar. Introduktionen tar bara en kvart och är alltid gratis.

»Balett- eller operakvarten är ett underbart sätt att inleda kvällen. Man kommer i rätt stämning och får ut mer av föreställningen.« 
Ingrid Lindqvist, 68. 

ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR

I samarbete med Stockholms Universitet bjuder vi in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén - en unik möjlighet att möta forskare som forskar om operakonsten och dess gestalter. Inför utvalda föreställningar kommer forskare att föreläsa om sina specialämnen som anknyter till uppsättningarna och operans värld.

Föreläsningarna hålls i Guldfoajén och introduceras av Operans dramaturg, Katarina Aronsson. Fri entré.

Döda kvinnors opera - Inför Manon Lescaut
DATUM 28 september 2017 18.00
PLATS Guldfoajén

Artonhundratalets operakonst har lämnat efter sig ett arv som fordrar den kvinnliga huvudrollsinnehavarens död. Antonia, Butterfly, Carmen, Gilda, Mimi, Violetta, Manon, Norma, Senta, Tosca och Isolde är några exempel på kvinnor som dör på operascenen. I detta föredrag ställs frågan huruvida kombinationen av lidande och skönsång endast är en slump eller kan vi tala om en dramaturgisk struktur som förordar döda kvinnors opera för att en operaafton ska vara en fulländad upplevelse?

Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap och genusforskare vid Stockholms universitet. Hennes senaste bok ”Don Be Quiet, Start a Riot: Essays on Feminism and Performance” (2016) handlar bland annat om de döda kvinnornas opera.

Dracula på scenen - vampyrism och kulturella parasiter - Inför Dracula
DATUM 31 oktober 2017 18.00
PLATS Guldfoajén

Vampyrens bett är fruktat. Alla vet vi dess verkningar. Har du väl blivit biten finns ingen återvändo. Som en parasit tränger smittan in och förändrar sitt värddjur. Vad som väntar är död och evig odöd.
Under mer än ett sekel har berättelsen om den transsylvaniska greven trängt in i och spridit sig i modernitetens kulturella uttrycksformer. De flesta av oss känner inte till berättelsens ursprungliga form. Mycket få har idag läst Bram Stokers roman från 1897. Ändå känner vi Dracula, eller åtminstone en version av honom. Genom olika adaptioner – på scenen, på radion och teven, i den tecknade serien, i dataspel, men framför allt förstås i filmen – har hans berättelse anpassat sig till nya kulturella miljöer. Utan att vi märkte det, har vampyren format vårt sätt att tänka.
Hur berättelsen om Dracula fick eget liv ska denna föreläsning handla om. Om relationen mellan scenadaptioner, vampyrism och kulturella parasiter.

Per Israelsson är litteraturvetare, kritiker och kulturskribent. Våren 2017 disputerade han på avhandlingen ”Ecologies of the Imagination: theorizing the participatory aesthetics of the fantastic” vid Stockholms Universitet.

Ständigt denna Alice! - Inför Alice i underlandet
DATUM 18 december 2017 18.00
PLATS Guldfoajén

Lewis Carrolls superklassiker från 1865 är i ständig förvandling. Underlandet upphäver inte bara tiden och rummet utan också tingen, tänkandet och medierna. Det finns filmer, musikaler, teater, dataspel och balett och mycket annat. Alice i underlandet är en berättelse som talar om logikens sönderfall och realismens triumf på en och samma förbryllande gång. Den stressade kaninen fångas mitt i språnget, hetsigt blickande på den klocka han plockat upp ur västfickan. Alice i underlandet och uppföljaren I spegellandet är bland de mest uttolkade verken i litteraturen. Var tid har sin Alice. Men vad säger hon oss idag? Föreläsningen vill ge några svar på den frågan.

Boel Westin är professor i litteraturvetenskap med inriktning på barn- och ungdomslitteratur vid Stockholms universitet. Hon har skrivit uppsatser om Alice in Wonderland och Through the Looking-Glass. Den senast utgivna boken Brev från Tove Jansson (2014) ges ut i England 2018. Hon forskar nu om äldre tiders barn- och ungdomslitteratur.

Lunchpoesi på DRAMATEN

Operans artister medverkar vid tre tillfällen under hösten på Dramatens lunchpoesi som äger rum i i restaurang Neondämon. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna sångsolister och musiker från Operan medverkar, en ny spännande konstellation varje gång. Höstens program har rubriken "Ord & Ton" - konstnärlig ledare är Reuben Sallmander.

Vegetarisk soppa, bröd och kaffe ingår i biljettpriset och biljetter säljs via Dramatens hemsida.

I samarbete med Dramaten&.

KÖP DINA BILJETTER HÄR»

ORD & TON 13 oktober
Medverkande från Operan:
Jon Nilsson, tenor
Bengt-Åke Lundin, piano

ORD & TON 24 november
Medverkande från Operan:
Sanna Gibbs, sopran
NN, piano

LIVE PÅ BIO

Opera och balett på en biograf nära dig

För alla som bor utanför Stockholm finns möjligheten att njuta av opera och balett på bio, direktsänt från Kungliga Operan. Varje säsong livesänds föreställningar i samarbete med Folkets hus och parkers biografer runt om i hela landet.

3 november 2017 - Dracula (se aktuella biografer)
3 februari 2018 - Askungen (se aktuella biografer)
17 mars 2018 - Aida (se aktuella biografer)

OPERA I P2

Du kan höra flera av Operans föreställningar direkt i Sveriges Radio P2 under säsongen. Håll dig uppdaterad på respektive föreställnings webbsida.

30 september 2017 – Adils och Elisiv
28 oktober 2017 – Dracula
25 november 2017 – Askungen
24 februari 2018 – Aida
28 april 2018 – Eugen Onegin