[Topp]
Kalendarium

2017-10-23 Xtra

Kom på våra INTRESSANTA seminarier och evenemang

Träffa sångare, dansare, regissörer och kompositörer! Diskutera uppsättningar och fördjupa dig i musiken. Under rubriken Operan Xtra erbjuder vi intressanta seminarier och evenemang och programmet uppdateras under hela säsongen.

PREMIÄRSAMTAL

Träffa de konstnärliga teamen bakom föreställningarna och hör om deras tankar och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

Guldfoajén kl. 18.00, fri entré. 

2 FEBRUARI 2018 PUUR
19 FEBRUARI 2018 Aida
23 APRIL 2018 Eugen Onegin

PUBLIKINTRODUKTIONER

Vad handlar föreställningen om, egentligen? Finns det något särskilt att lyssna eller titta efter i det stundande framträdandet? Få ut mer av din upplevelse! Vi träffas i Guldfoajén 45 minuter innan föreställningen börjar. Introduktionen tar bara en kvart och är alltid gratis.

»Balett- eller operakvarten är ett underbart sätt att inleda kvällen. Man kommer i rätt stämning och får ut mer av föreställningen.« 
Ingrid Lindqvist, 68. 

ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR

I samarbete med Stockholms Universitet bjuder vi in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén - en unik möjlighet att möta forskare som forskar om operakonsten och dess gestalter. Inför utvalda föreställningar kommer forskare att föreläsa om sina specialämnen som anknyter till uppsättningarna och operans värld.

Föreläsningarna hålls i Guldfoajén och introduceras av Operans dramaturg, Katarina Aronsson. Fri entré.

DÖDANDETS ETIK. NÄR BÖR VI DÖDA OCH VARFÖR? - inför PUUR
DATUM 9 februari 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Vi tänker att det är fel att döda. Men tänker vi lite närmare på saken vill vi göra olika undantag. Men vilka undantag bör vi göra. Hur ska de motiveras. Kan vi rent av ha en förpliktelse att ibland döda?
 
Torbjörn Tännsjö är emeriterad professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Han har en omfattande vetenskaplig internationell produktion i moralfilosofi, politisk filosofi och bioetik, men han är också välkänd i vårt eget land som samhällsdebattör i moralfilosofiska ämnen. Hans i sammanhanget mest aktuella bok är Taking Life. Three Theories on the Ethics of Killing (Oxford University Press).

Inför AIDA
DATUM 8 mars 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Med Tzortzis Ikonomou, universitetslektor i italienska vid Stockholms Universitet.

Inför FEDORA
DATUM 19 april 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Med Cecilia Carlander är filosofie doktor i litteratur/littérature comparée.

ÖPPNA REPETITIONER

Kungliga Baletten bjuder in till öppna repetitioner i Rotundan. Kom riktigt nära och upplev det många gånger komplicerade arbetet bakom en föreställning.

Begränsat antal platser. Fri entré.

LIVE PÅ BIO

Opera och balett på en biograf nära dig

För alla som bor utanför Stockholm finns möjligheten att njuta av opera och balett på bio, direktsänt från Kungliga Operan. Varje säsong livesänds föreställningar i samarbete med Folkets hus och parkers biografer runt om i hela landet.

3 februari 2018 - Askungen (se aktuella biografer)
17 mars 2018 - Aida (se aktuella biografer)

OPERA I P2

Du kan höra flera av Operans föreställningar direkt i Sveriges Radio P2 under säsongen. Håll dig uppdaterad på respektive föreställnings webbsida.

24 februari 2018 – Aida
28 april 2018 – Eugen Onegin