[Topp]
Kalendarium

2018-02-23 Xtra

Kom på våra INTRESSANTA seminarier och evenemang

Träffa sångare, dansare, regissörer och kompositörer! Diskutera uppsättningar och fördjupa dig i musiken. Under rubriken Operan Xtra erbjuder vi intressanta seminarier och evenemang och programmet uppdateras under hela säsongen.

PREMIÄRSAMTAL

Träffa de konstnärliga teamen bakom föreställningarna och hör om deras tankar och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

Guldfoajén kl. 18.00, fri entré. 

19 FEBRUARI 2018 Aida
23 APRIL 2018 Eugen Onegin

PUBLIKINTRODUKTIONER

Vad handlar föreställningen om, egentligen? Finns det något särskilt att lyssna eller titta efter i det stundande framträdandet? Få ut mer av din upplevelse! Vi träffas i Guldfoajén 45 minuter innan föreställningen börjar. Introduktionen tar bara en kvart och är alltid gratis.

»Balett- eller operakvarten är ett underbart sätt att inleda kvällen. Man kommer i rätt stämning och får ut mer av föreställningen.« 
Ingrid Lindqvist, 68. 

ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR

I samarbete med Stockholms Universitet bjuder vi in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén - en unik möjlighet att möta forskare som forskar om operakonsten och dess gestalter. Inför utvalda föreställningar kommer forskare att föreläsa om sina specialämnen som anknyter till uppsättningarna och operans värld.

Föreläsningarna hålls i Guldfoajén och introduceras av Operans dramaturg, Katarina Aronsson. Fri entré.

Att skapa Italien – Verdis och operans roll i Italiens enande - inför AIDA
DATUM 8 mars 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Man kan inte underskatta Verdis och operans roll under 1800-talet, ett århundrade som är förknippat med Risorgimento, den politiska rörelse som hade Italiens enande som mål. Verdi var en symbol för rörelsen och teatern blev en plats där italienarna kunde uttrycka sin önskan för ett fritt och enat Italien. Aida skrevs på beställning och uppfördes för första gången i Kairo (1871). Hur passar en etiopisk prinsessa in i Italiens politiska rörelse? Vad såg 1800-tals människan i Aida? Vad ser vi idag?

Tzortzis Ikonomou är lektor i italienska med inriktning på äldre italiensk litteratur och språkhistoria vid Stockholms universitet. Mycket av hans forskning har behandlat 1800-talets Italiens kultur, språk och litteratur. Han forskar nu om Dante och hans påverkan på litteraturen under 1700- och 1800-talet.

Inför FEDORA
DATUM 19 april 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Med Cecilia Carlander är filosofie doktor i litteratur/littérature comparée.

INFÖR EUGEN ONEGIN - Pusjkin och Tjajkovskij. En dialog genom tid och rum
DATUM 7 maj 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Tjajkovskij föddes 1840, tre år efter Pusjkins död. Trots det pågick en ständig dialog mellan de båda konstnärerna i en annan dimension, tvärs igenom tid och rum. Ur deras relation föddes flera odödliga musikverk, bland annat en av musikhistoriens mest berömda operor Eugen Onegin. En öppen föreläsning med Ludmila Pöppel, docent i ryska.

ÖPPNA REPETITIONER

Kungliga Baletten bjuder in till öppna repetitioner i Rotundan. Kom riktigt nära och upplev det många gånger komplicerade arbetet bakom en föreställning.

Begränsat antal platser. Fri entré.

LIVE PÅ BIO

Opera och balett på en biograf nära dig

För alla som bor utanför Stockholm finns möjligheten att njuta av opera och balett på bio, direktsänt från Kungliga Operan. Varje säsong livesänds föreställningar i samarbete med Folkets hus och parkers biografer runt om i hela landet.

17 mars 2018 - Aida (se aktuella biografer)

OPERA I P2

Du kan höra flera av Operans föreställningar direkt i Sveriges Radio P2 under säsongen. Håll dig uppdaterad på respektive föreställnings webbsida.

24 februari 2018 – Aida
28 april 2018 – Eugen Onegin