[TOPP]

OPERAN XTRA

Förgyll och fördjupa din upplevelse med oss! Öppna föreläsningar, introduktionskvällar, premiärsamtal, presentation av kvällens föreställning. Möt koreografer, tonsättare, sångare och regissörer i fördjupande samtal eller lyssna till forskare och författare som föreläser eller samtalar om våra föreställningar.

PREMIÄRSAMTAL

Träffa de konstnärliga teamen bakom föreställningarna och hör om deras tankar och visioner. Premiärsamtalen gästas också av artister.

Guldfoajén kl. 18.00, fri entré. 

1 oktober 2018  Tristessa
2 november 2018  Trinity
19 november 2018  Rigoletto
14 januari 2019  Carmen
15 februari 2019  DANCING | FORWARD
11 mars 2019  Kung Roger
5 april 2019  En kväll med Ekman
17 maj 2019  Processen

OPERA- OCH BALETTKVARTAR

Få ut mer av din upplevelse. Vad handlar föreställningen om? Finns det något särskilt att lyssna eller titta efter? Introduktionen tar bara 15 minuter och startar 45 minuter innan föreställningen börjar (gäller ej operapremiärer eller Glada änkan).

Guldfoajén. Fri entré.

»Balett- eller operakvarten är ett underbart sätt att inleda kvällen. Man kommer i rätt stämning och får ut mer av föreställningen.« Ingrid Lindqvist, 68.

SE DATUM HÄR » 

INFÖR TRISTESSA
DATUM 16 och 25 oktober 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Vem var Angela Carter?
Angela Carter är känd som en av de viktigaste och mest underhållande författarna under 1900-talet. Hennes texter präglas av mod, språklig briljans, och en enorm påhittighet med dragning åt det absurda. Hennes liv var lika okonventionellt och modernt som hennes litteratur. Torbjörn Elensky, författare och librettist, och Katarina Aronsson, Operans dramaturg, samtalar om hennes författarskap inför föreställningen av Tristessa som bygger på hennes roman The Passion of New Eve. Elin Klinga, skådespelare från Dramatens ensemble, läser hennes texter.
I samarbete med Dramaten.

ÖPPNA FÖRELÄSNINGAR

I samarbete med Stockholms Universitet bjuder vi in till Öppna föreläsningar i Guldfoajén. Missa inte möjligheten att möta forskare som föreläser om ämnen som ansluter till föreställningen.

Föreläsningarna hålls i Guldfoajén och introduceras av Operans dramaturg, Katarina Aronsson.
Fri entré.

Hur föränderligt är kön egentligen? - Inför Tristessa
DATUM 22 oktober 2018 18.00
PLATS Guldfoajén

Bland många djur är könsbyten vanliga, hos en del djur, till exempel krokodiler, har äggen inget kön från början. Hur har våra föreställningar om manligt och kvinnligt påverkat forskningen om djur? Och vad har djurens beteende för betydelse för våra kulturella normer?

Malin Ah-King är evolutionsbiolog och genusforskare vid Stockholms universitet. Hon har bland annat skrivit Genusperspektiv på biologi utgiven av Högskoleverket. Hennes pågående forskning handlar om hur synen på honor har förändrats i evolutionsbiologin.

ÖPPNA REPETITIONER

Kungliga Baletten bjuder in till öppna repetitioner i Rotundan. Kom riktigt nära och upplev det många gånger komplicerade arbetet bakom en föreställning.

Begränsat antal platser. Fri entré.

LIVE PÅ BIO

För dig som inte kan komma till Operan finns möjligheten att njuta av opera på bio, direktsänt från Kungliga Operan i samarbete med Folkets Hus och Parkers biografer runt om i hela landet.

OPERA I P2

Du kan höra flera av Operans föreställningar direkt i Sveriges Radio P2 under säsongen. Håll dig uppdaterad på respektive föreställnings webbsida.