[TOPP]
Kalendarium

2017-09-12 Trollflöjten

musik
Wolfgang Amadeus Mozart
text
Emanuel Schikaneder
scenografi
koreografi
kostym & Mask
ljus
Ellen Ruge
dramaturg
Katarina Aronsson
Språk
Föreställningen ges på svenska med svensk textning på textmaskin
föreställningens längd
Akt I = 65 minuter / Paus 30 minuter / Akt II = 80 minuter. Total föreställningstid 2 timmar 55 minuter

En SAGA där KÄRLEKENS och
MUSIKENS KRAFT står i centrum


Nattens drottning ger Tamino i uppdrag att befria hennes dotter Pamina som rövats bort av Sarastro. Lyckas uppdraget ska han få Paminas hand. Hans följeslagare blir Papageno. En trollflöjt och ett magiskt klockspel ska hjälpa dem på vägen. Men allt är inte vad det ser ut att vara. Är både Paminas mor och Sarastro onda? Eller ingen av dem? Snart ställs Tamino, Papageno och Pamina inför svåra prövningar… 

Mozart dirigerade själv urpremiären i Wien 1791 med textförfattaren Emanuel Schikaneder som Papageno. Tonsättarens sista, och kanske mest älskade, opera är en saga där kärlekens och musikens kraft står i centrum. I Ole Anders Tandbergs uppsättning har regissören fokuserat särskilt på ljus och mörker utifrån premissen att ondska och godhet förutsätter varandra!

Trollflöjten är en av Operans mest populära uppsättningar. 

HANDLINGEN

AKT I

Tamino har gått vilse och överfalls plötsligt av en orm. Han svimmar men räddas av tre damer och möter vid uppvaknandet fågelfängaren Papageno. Tamino tror att Papageno är den som har räddat honom från ormen, vilket Papageno inte förnekar.

De tre damerna återkommer och visar Tamino ett porträtt av en flicka, Pamina, Nattens drottnings dotter. De berättar att Pamina har rövats bort av Sarastro och ger Tamino uppdraget att söka upp och befria henne. Till hjälp får han en magisk flöjt att använda när fara hotar. Papageno bli hans följeslagare som även han får ett hjälpmedel att använda vid fara, ett klockspel.

Pamina flyr från sin fångvaktare, Monostatos, just när Papageno dyker upp, som berättar för henne att Tamino är på väg för att bistå henne. Tre gossar har visat Tamino vägen till Vishetens tempel där han underrättas om att Pamina lever. Med hjälp av trollflöjten kallar han på Papageno, men denne hinner inte fram innan Tamino har gett sig av. Monostatos och hans livvakter tar Papageno och Pamina till fånga, men med hjälp av klockspelet lyckas Papageno förhäxa dem.

Sarastro sammanför Pamina och Tamino varefter han befaller sina bröder att leda dem till Prövningarnas hus.

AKT II

Tillsammans med brödraskapet finner Sarastro att Tamino är värdig att bli invigd och att Pamina ska bli hans. Den första prövningen består i att tiga, även om de skulle frestas av kvinnors lockrop och förförelseförsök. Monostatos söker tvinga sig på Pamina, som i sista stund räddas av Nattens drottning.

När mörkret faller anländer Nattens drottning och ger sin dotter en dolk och beordrar henne att döda Sarastro. Pamina hör Taminos flöjt och hittar så honom, men möts av hans tystnad. Hon tror att hans kärlek till henne är förbi.

Papageno, som har svårt att respektera prövningarna, är nöjd om han får ett glas vin och en flicka. Pamina är förtvivlad över Taminos tystnad och önskar sig hellre döden, men hindras av de tre gossarna som berättar att Tamino älskar henne. Hon återförenas med Tamino och tillsammans ska de genomgå den sista prövningen.

Under tiden har Papageno med sitt klockspel och med hjälp av de tre gossarna hittat sin Papagena.

Tillsammans med Nattens drottning söker Monostatos hindra Taminos och Paminas förening, men utan framgång. Tamino och Pamina hyllas likt gudar av Sarastro och hans krets.
Vi rekommenderar också...

Glada änkan

Operett
Operett av Franz Lehár.
Änkefebern fortsätter!