[TOPP]
Kalendarium

2017-05-18 Valkyrian

musik
Richard Wagner
text
Richard Wagner
regi
Staffan Valdemar Holm
kostym & scenografi
Bente Lykke Møller
Ljus
Torben Lendorph
dramaturg
Stefan Johansson
föreställniNgens längd
Akt I =60 minuter / Paus 35 minuter / Akt II=90 minuter / Paus 35 minuter / Akt III= 65 minuter. Total föreställningstid ca 4 timmar 45 minuter.

Föreställningen ges på tyska med svensk text på textmaskin.

Den ANDRA delen


Vissa hävdar att musiken i Valkyrian är den vackraste och mest tillgängliga i Wagners mäktiga fyrklöver. I denna del ärver människan kampen mellan kärlek och makt från gudarna. Valkyriorna tar hand om den djupa, men ändå svåra, relationen mellan gudar och människor. Brünnhilde och hennes far Wotan kämpar båda med sin stolthet när de söker bestämma över Siegmunds och Sieglindes slutgiltiga öden. Siegmund, en dödlig hjälte, har blivit förälskad i sin halvsyster Sieglinde och gudarna spelar spel med varandra, de väljer sina favoriter och de tar sida. Ädelmod – speciellt när det kommer till kärlek – kommer för gudarna i andra hand efter eder, gudomliga löften. Slutligen dödas Siegmund av sin far Wotan som är förpliktad att lyda sin fru, Fricka, som är äktenskapets gudinna. Men mitt i tumultet och de incestuösa förhållandena kommer en hjälte, en übermensch, att födas som ska besegra ondskan och, kanske, återbörda guldet till naturen.


RINGHÖRNAN

I anslutning till varje föreställning sker temasamtal i Guldfoajén.
Till dessa säljs biljetter separat.
Läs mer här!

RINGEN SÄNDS LIVE I P2

Du kan höra hela Ringen direkt i Sveriges Radio P2.

24 maj kl.18.55-21.44  – Rhenguldet
25 maj kl. 17.55-23.00 – Valkyrian
27 maj kl. 15.00-20.15 – Siegfried
29 maj kl. 17.00-22.59 – Ragnarök


NIBELUNGENS RING - föreställningar i VÄRLDSKLASS

Under ett par koncentrerade veckor i maj spelar Kungliga Operan Richard Wagners storslagna musikdrama Nibelungens ring i sin helhet – det vill säga med möjlighet att följa hela historien under loppet av en vecka. Uppsättningen är regisserad av Staffan Valdemar Holm och tar, med sin strama nordiska scenografi av Bente Lykke Møller, tydligt avstamp i Kungliga Operans fantastiska Wagnertradition. 

I rollen som Brünnhilde hör vi världssopranen Nina Stemme. Samtliga roller, med något undantag, görs av ett svenskt sångarlag. Undantaget är Falk Struckmann som sjunger Hagens parti. Dirigerar gör den slovenienfödde Marko Letonja med meriter från bl a Teatro alla Scala, Wiener Staatsoper och Hamburg.

Samtliga föreställningar såldes ut på rekordtid när de släpptes för 18 månader sedan.