[TOPP]

UNGA PÅ
OPERAN

Ett av Operans viktigaste uppdrag är att skapa angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur. Det är här Unga på Operan – som är ett av Kungliga Operans tre konstnärliga ben – kommer in i bilden. I över tio år har vi skapat förutsättningar för ung kultur.

FÖRESTÄLLNINGAR

Varje säsong erbjuder vi opera- och dansföreställningar för barn och unga. Det kan handla om allt från ett allkonstverk för bebisar till en ”operathriller” för högstadieelever.

AKTIVITETER

Vi öppnar upp dörrarna till Operahuset på många sätt; för närvarande genom barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna kan innebära visningar, kostymprovningar och konserter.

SAMARBETEN MED SKOLOR

Unga på Operan jobbar aktivt med skolor och vår pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. Vi ordnar också skolbesök i Operahuset, bjuder in till lärarkvällar och har särskilda föreställningar för skolklasser.


Anna Karinsdotter

»Det är via konsten vi kan reflektera över hur det är och vad det är att vara människa«

/ANNA KARINSDOTTER
Konstnärlig chef Unga på Operan


Det är så unikt det vi har här på Operan – tillgång till musik, till dans, till sång, till konst, till text. Allt det finns i det här huset. Det är via konsten vi kan reflektera över hur det är och vad det är att vara människa. Genom kulturen kommer vi till de djupa frågorna.

Unga på Operan jobbar med väldigt långa cykler och måste tänka in att alla – från de allra yngsta till de unga vuxna – ska få både dans och opera. Först ut är NÄR DÅ DÅ – en opera för barn mellan 5 och 8 år, signerad populära barnboksförfattaren Pija Lindenbaum. Vår andra föreställning för säsongen, Orlando, är också den ett musikverk men för ungdomar mellan 13 och 15 år. Den kommer att spelas på Confidencen.


Lyssna

Vill du höra hur musiken på Operan kan låta?