[TOPP]

Fedora

Operan Fedora handlar om den ryska Furstinnan Fedora Romazov. När hennes fästman mördas, lovar hon att hämnas honom. Men när hon sedan förälskar sig i sin fästmans mördare, leder skuld och lögner henne in i en depression där hon till slut tar sitt liv.

Fedora är ett typiskt melodrama och samtidigt ett kriminaldrama, som påminner lite om Romeo och Julia av William Shakespeare. Båda innehåller förbjuden kärlek, vilket utgör en stor del av handlingen. När Fedora ska ta livet av sig använder hon gift, vilket Romeo och Julia även använder. Men operan är ändå en mycket fantastisk produktion, och är mycket unik på andra sätt.

Det är mycket drama och varje handling har en konsekvens. Scenografin är väldigt kreativ, bland annat används en stor tavelram som förvandladas till olika rum och platser. Ena stunden är det en musiksalong och andra stunden ett sovrum med vacker naturidyll. Operasångarna som medverkade var fantastiska, i både sång och skådespel och musiken passar väldigt bra till varje scen i operan.

I föreställningen används filmklipp som visar olika händelser och även det som sker backstage. Det kan vara bra eftersom det ger en liten paus från dramat, men samtidigt så kan det kännas som att all förväntan och spänning försvinner. Men operan sviker inte och det blir snart spänning och drama igen.

Några av kostymerna är underbara och passar bra till operan. Men det finns kostymer som är för moderna och passar inte riktigt till karaktärerna. Detta gör att operans kvalité försvinner lite.

Fedora är ändå värd att se, särskilt om man ska kolla på opera för första gången, eftersom den är kortare än de flesta operor, men levererar ändå mycket. Den har heller ingen komplicerad handling, vilket gör att det är lätt att förstå.

Rivana Sultana Babu, åk 9, Maria Elementarskola