[TOPP]

Glada änkan

Glada änkan är en romantisk komedi som handlar om två människor som älskar varandra, men som har problem att erkänna det. Originalversionen av Glada Änkan var en operett med tre akter som hade sin första premiär 1905, i Theater an der Wien. Berättelsen har bearbetats och moderniserats så att den passar “vår tid”.

Operetten börjar med att en föreställning ställs in, p.g.a. att en sångare har fått kräksjuka. I första akten introduceras operachefen Benny Zetterberg som är på väg att förlora sitt jobb, om han inte tänker ut en föreställning som kan göra Kungliga Operan mer framgångsrik. 

Zetterberg anställer den berömda operadivan Hanna Glawari och regissören Danilo Danilovitsch från förortsteatern. De får uppgiften att sätta upp Glada Änkan på Kungliga Operan. Operachefen får en motståndare, Leif Fisken Hermanson, som driver “Fisken&Co”. Man kan säga att Glada Änkan är en operett om en operettuppsättning. Det händer hela tiden något på scenen, bland annat får man se det hemligt förälskade paret, de självbelåtna artisterna som har svårt för att erkänna sina känslor, och även textmaskinen har en roll.

Handlingen är enkel och tydlig och det är lätt att hänga med. Det är oerhört underhållande och intressant, då det är mycket dramatiskt och komiskt. Alla scener flyter på väldigt bra. 

Den här operetten fick mig att inte tänka på något annat än vad som hände på scenen. Scenen var ofantligt stor så det var mycket att titta på. Scenografin och ljussättningen var rätt mörk och elegant vilket passade bra ihop med berättelsen som sjöngs i rummet. Det som gjorde att föreställningen blev ännu bättre var den starka orkestermusiken som skapade mer spänning i handlingen. Jag tyckte att det var riktigt underhållande hur operasångarna sjöng vardagliga sångtexter. Alla artister som man såg på scenen hade fantastiska och unika röster. De gestaltade sina karaktärer riktigt bra. Kostymer och peruker passade bra ihop med karaktärerna. Det gjorde att man kunde få en bild av karaktärernas personlighet. 

Det var för första gången jag fick se en föreställning på Kungliga Operan. Jag är väldigt glad över att det blev Glada änkan. Det var en underbar upplevelse att sitta och lyssna på operetten. Det var härligt att se hur alla människor applåderade flera minuter efter uppträdandet. Jag skulle verkligen rekommendera denna operett för den som gillar romantisk komedi och för den som aldrig har sett en operettföreställning förut. Operetten är full av överraskningar och därför är det värt att se den. En riktigt bra föreställning för både tonåringar och vuxna.

Ahrathi Casinathan åk 9 Hammerstaskolan, Botkyrka