[TOPP]

Glada Änkan 

Som en person som aldrig hade gått på operett förut kunde jag inte säga vad jag förväntade mig av föreställningen Glada änkan, men däremot kan jag säga vad jag fick: en drygt 3- timmars upplevelse av skratt, sång och häpnad. Henrik Dorsins version av Glada änkan var både underhållande och snillrik.

Glada änkan utspelar sig på Kungliga Operan där vi i början av den första akten får se hur den pågående föreställningen avbryts p.g.a. kräksjuka. Direkt efter kommer tekniker och scenarbetare upp på scenen för att plocka undan allt och det är då vi introduceras till karaktären Benny Zetterberg, Operans VD. Vi får via dialogen och Bennys interaktion med publiken veta att Operan har ekonomiska problem och måste läggas ner om inte Benny lyckas sätta upp en succé. Han försöker sedan med hjälp av den berömda operasångerskan Hanna Glawari och regissören Danilo Danilovitsch från förortsteatern sätta upp en opera, men Hanna vägrar vara med och säger att hon endast ställer upp om hon får välja en operett, vilket visar sig vara Franz Lehárs Glada änkan. Trots sin moderna look har Dorsin lyckats behålla originalversionens gamla charm. Med detta menar jag att det som sker på scenen påminner lite om originaluppsättningen där Danilo gillade att umgås på nattklubben Maxim men under kvällens uppsättning blir nattklubben Pizzerian Maxim istället.

Varje akt är full av humor och varje sång och dans är unik. Det gör att man längtar till nästa sång. Dock kan det hända att någon låt är lite för lång, vilket man nog kan förvänta sig då sångerna är en viktig del av historien och ibland kan innehålla detaljer som för berättelsen vidare. Det jag tyckte var extra roligt med Glada änkan var hur den inkluderade så många personer, förutom människorna på scenen fick även publiken och orkestern vara en del av föreställningen, till och med textmaskinen (vars namn är Kim förresten) fick sin tid i rampljuset. 

På tal om orkestern var musiken enastående och lyfte verkligen sångarnas uppträdanden. Allas röster var starka och känslofyllda, detta märkte man b.la vid ett av Hannas många solon då hennes röst nådde ut i hela lokalen och ersattes sedan av publikens dundrade applåder. Jag gillade också Catharinas sång där hon sjöng om sina känslor till Benny, låten var både rolig och underhållande.

Skulle jag rekommendera Glada änkan? Absolut, den passar bra som första föreställning då man inte behöver någon vidare kunskap om opera/operett för att hänga med, jag skulle rekommendera den för både vuxna och ungdomar. Efter föreställningen kommer ruset att hänga kvar resten av dagen. Glada änkan kommer alltid att vara speciell för mig då det var min första operett och ljudet av de bullrade applåderna vid slutet kommer jag alltid minnas som något helt storslaget. Jag hoppas att kunna se många fler föreställningar i framtiden.   

Hermella Kidane åk 9 Hammerstaskolan, Botkyrka