[TOPP]

Jenůfa

Jenůfa är en opera på tjeckiska om en ung kvinna som heter så. Operan är uppdelad i tre akter. Vad kunde då en social och icke kulturell tonåring som jag ha för förväntningar på denna uppsättning? Jag har erfarenhet av opera sedan tidigare och mina förväntningar var både höga och låga. Jag tycker att det är helhetsupplevelsen som räknas, de små detaljerna är mindre viktiga.

När publiken hade satt sig på sina platser för att uppleva en mycket bra och omtalad opera, klev dirigenten in och hovets fina orkester började spela. Vilken känsla som fyllde salongen! Till en början tog det ett tag att komma in i själva showen, men man hängde gott och väl med om man hade läst handlingen i programmet.

När sedan akt två tog sin början och scenografin hade ändrats, då blev det lite svårare att hänga med. Och när man väl kom in i det som skedde, påbörjades akt tre och det blev ytterligare lite rörigt. Men jag tycker ändå att huvudhandlingen lyftes fram på ett bra sätt och man förstod i det stora hela vad som hände. Det var bara vissa små detaljer som inte riktigt föll på plats, saker som inte visades så tydligt, t.ex. när Jenůfa förlät Laca för att han hade skurit henne. Även relationerna mellan de olika karaktärerna var inte så tydligt framtagna.

Musiken var mycket väl anpassad till det som hände på scenen och mycket unik och skickligt framförd av orkestern. Jag personligen älskar inte klassisk musik och orkestrar i allmänhet men jag uppskattade verkligen den här musiken och njöt med öronen. Jag tyckte verkligen att orkestern spelade upp musiken med bravur!

Sången klingade fint jämte med den underbara orkestern. Jag tyckte specifikt om de kvinnliga rösterna. Det var också speciellt fint när det var flera som sjöng tillsammans, t.ex. i första akten när Števa återvände hem från mönstringen och män och kvinnor samlades för att sjunga och dansa tillsammans.

Scenografin passade ihop med showen. Huset som var huvudmiljön var mycket fint framställt. Jag hade önskat att man skulle ha bytt miljö även i akt tre. Man hade kunnat ta en längre paus och ändra scenbilden. Jag tror att det skulle ha berikat upplevelsen med ytterligare en bra detalj. Bortsett från det så tyckte jag att scenografin var bra gjord.

Kostymerna och sminket på de olika karaktärerna var himmelska, de var otroligt vackra och speglade tiden som operan utspelade sig på. Kläderna var något som verkligen fångade min blick, de var förträffligt bra gjorda och visades upp på ett läckert sätt. Speciellt de olika klänningarna som kvinnorna bar.

I denna opera fick vi bemöta många olika karaktärer. Fokus låg givetvis mest på Jenůfa. Malin Byström som spelade henne gjorde en fantastisk roll. Hon är en otroligt duktig sångare, dessutom bra på att få fram känslor igenom sin sång och hon kan verkligen lyfta fram budskapet med hjälp av sin vackra stämma. Vi fick även träffa Laca som spelades av Jesper Taube som genomförde sin roll på ett utomordentligt sätt. Han hade uttrycksfullt kroppsspråk och förmedlade sitt budskap på ett bra sätt.

Denna opera kommer jag att bevara i mitt minne. Det var en fin upplevelse. Jag själv hade kanske inte valt att spendera min tid på operan, så jag är tacksam för att ha fått möjligheten att få se detta fina uppträdande! Och en eller två operor tycker jag minst sagt att man borde gå på under sina yngre år, det är det värt. Just denna föreställning lämnade jag med ett leende på läpparna.

Den här operan får fyra poäng av fem från mig, eftersom vissa detaljer går att finslipa men helheten var mycket härlig och det var en förskräckligt fin upplevelse.

Emma Röttorp, åk 8, Viby friskola, Rimbo