[Topp]

UPO
BLOGGEN

Till yrkesverksamma inom musikdramatisk scenkonst för unga


Välkommen till Unga på Operans blogg! Här kan du få inblickar i våra kreativa processer. Här funderar dramaturgen över konstnärliga och pedagogiska frågor. Här speglas visioner, nuläget eller tillbakablickar. Det blir gäster, intervjuer och porträtt av våra medarbetare. Nya inlägg varannan vecka!


2017-05-08

REGISSÖREN SOM KNÄCKT KODEN TILL EN NY VÄRLD

Ellen Lamm har under sitt yrkesliv regisserat många teaterföreställningar, nu är hon i hamn med barnoperan Den långa, långa resan. Här berättar hon om den tvååriga färden till en färdig föreställning.

LÄS MER HÄR »

2017-04-17

HOVSÅNGERSKAN BEREDD PÅ DET OFÖRUTSÄGBARA

Hovsångerskan Ingrid Tobiasson berättar om arbetet med operan Den långa långa resan och gläntar på dörren till sin skapande process med rollkaraktären av en stilig farmor.

LÄS MER HÄR »

2017-03-28

Kompositören i barndomens musiklandskap

I veckan började repetitionerna av Den långa långa resan. Kompositören Johan Ramström har under arbetet inspirerats av sin egen musiksmak som barn och hoppas på att föreställningen kommer att öppna dörrar till operans värld.

LÄS MER HÄR »

2017-03-13

Scenografer med kärlek för hemlighetsfulla rum

Marika Feinsilber genomför det scenografiska konceptet till barnoperan Den långa långa resan. Hon utgår från den färdigställda modellen av Sören Brunes som tyvärr avled mitt i processen med föreställningen. Här berättar Marika om det överraskande rummet som snart byggs upp på Rotundan.

LÄS MER HÄR »

2017-02-28

KAPELLMÄSTAREN SOM FÅR MUSIKEN ATT SVÄNGA

Kapellmästaren och pianisten Anna Christensson håller på att lägga upp arbetet med barnoperan Den långa långa resan och förbereder tillsammans med sångaren Conny Thimander konserten Med Conny in i musiken. 

LÄS MER HÄR »

2017-02-14 

Kostymdesignern i en ny värld av nördighet

Kostymdesignern Lena Lindgren ger en inblick i sitt arbete med operan den Långa, långa resan och berättar om sin nya passion för broderier och stickningar.

LÄS MER HÄR »

2017-01-23

VAD HAR DU I TRATTEN?

Den 4 februari är det barnlördag i Operahuset. Det blir dags för blåskonserten Vad har du i tratten? av och med Tora Thorslund och Calle Jakobsson, båda musiker i Kungliga Hovkapellet. Här berättar Tora om musiken och instrumenten som hon spelar.

LÄS MER HÄR »

2016-12-20

Två unga dansare summerar spelperioden

Dansarna Gjertrud Olaussen och Maria Påhls medverkade i #jag. Här berättar de om sina roller i föreställningen och om mötet med den unga publiken och Operahuset.

LÄS MER HÄR »

2016-12-06

DANSAREN SOM VILL ÖPPNA UPP OCH FÖRENA OLIKA KULTURER

Dansaren Ninos Josef medverkade i #jag på premiären. Han växte upp i en syriansk familj i Norrköping där han även upptäckte dansen. Här samtalar han med dramaturgen Sigrid Herrault, uppvuxen i Estland, om sitt förhållande till den unga publiken, sitt yrke och sin kultur.

LÄS MER HÄR »

2016-11-21

På turné i Tyskland 

Ungdomsoperan Min Bror är Don Juan deltar i den europeiska festivalen Happy New Ears på Nationaltheater Mannheim mellan 20-27 november. Unga på Operan har återupplivat verket som hade urpremiär den 10 oktober 2014 för att framföras i Tyskland. Sångaren Conny Thimander är ny i castingen och gestaltar Octavio.

LÄS MER HÄR »

2016-10-31

VAD SÄGER MUSIKEN?

Jessica Forsell, sångerska från Operakören, medverkar i konserten Vad säger musiken? Praoeleverna Sophia Brännvall och Sabina Ulfendahl följde med på repetitionen. Alla tre ger inblickar i projektet.

LÄS MER HÄR »

2016-10-17

Rapport från replokalen #jag

Repetitionerna av #jag är igång. Bloggen tar temperaturen på det kreativa läget i replokalen. 

LÄS MER HÄR »

2016-10-04

Tuba - det mäktiga bleckblåset

Carl Jakobsson spelar tuba i Kungliga Hovkapellet. Nyligen fick barnpubliken möta honom i Guldfoajén i samarbete med Klassiskt Tonande. Här berättar han mer om sitt bleckblåsinstrument och om jobbet som musiker på Operan.

LÄS MER HÄR »

2016-09-20

HÖSTFÄRGER – STRÅKVARTETTEN GER FAMILJEKONSERT

Lördagen den 1 oktober blir det familjekonsert i Guldfoajén med hösten som tema. Jakob Ruthberg, violasten i Kungliga Hovkapellet, berättar om musiken, stråkinstrumenten och känslan av närheten till publiken.

LÄS MER HÄR »

2016-09-05

Visuals, animerat, videoprojektioner – ljusdesign och scenografi tar form

Markus Granqvist, scenograf, ljus- och videodesignern till dansföreställningen #jag, litar till scenkonstens magi, inspireras av visuella uttryck på teknokonserter och brukar starta upp sin kreativa process med att skapa en logga.

LÄS MER HÄR »

2016-08-22

MUSIK FÖR DANS – HUR KOMMER DET TILL?

Kompositören Daniel Nelson har skapat musiken till dansföreställningen #jag som har premiär i november. Han jämför musikskapandet med byggjobb, drar liknelser till nanopartiklar och får idéerna att lossna på löparspåret.

LÄS MER HÄR »

2016-06-29

Kostymdesignern utanför comfort zone

Innan bloggen går på sommarlov, ger Anna Kjellsdotter en inblick i processen av föreställningen #JAG som har premiär på Unga på Operan i höst.

LÄS MER HÄR »

2016-06-13

Berätta din historia

I vår samarbetade Unga på Operan med dramatikern Martina Montelius med projektet Berätta din historia. Det blev möjligt tack vore en donation från Wallenius Lines. Syftet var att leta upp skolklasser med nyanlända ungdomar och arbeta med skrivworkshop och devising som skulle leda till sceniska uppträdanden. Dramaturgen Sigrid Herrault besökte ungdomarnas föreställning i Rågsved.

LÄS MER HÄR »

2016-05-30

TRUMMOR OCH KLOCKSPEL

Slagverkaren Rolf Thunander medverkar i barnoperan Vägen hem. Han var intresserad av trummor redan som treåring och har en inneboende nyfikenhet att ständigt upptäcka nya instrument inom sitt yrkesområde.

LÄS MER HÄR »

2016-05-17

Kompositören och librettisten på premiär

Kompositören Joanna Lee och librettisten Rory Mullarkey, upphovspersonerna till barnoperan Vägen hem, besökte den svenska premiären av verket. Produktionen är ett samarbete mellan English National Opera, Opéra National de Paris och Kungliga Operan.

LÄS MER HÄR »

2016-05-03

Trombonerna i Tensta

Den 27 april var det dags för trombonfestival på Blå Huset i Tensta, ett samarbete mellan Unga på Operan och El Sistema. Det var onsdagens familjeträff på kulturhuset och trombonisterna Espen Aareskjold, Mikael Carlsson, Rickard Ekenblom och Lars Westergren från Hovkapellet bjöd på en blandad repertoar.

LÄS MER HÄR »

2016-04-08

SOPRANEN SNART MARSIANEN…

Sopranen Sanna Gibbs värdesätter sitt bagage som musikalartist i sitt arbete med opera. Hon kan lätt sätta sig in i den unga operaovana publikens situation och samtidigt se spår av opera i populärkulturen. I vår gestaltar hon Marsianen i barnoperan Vägen hem.

LÄS MER HÄR »

2016-03-22

Dramatisk mezzosopran omfamnar den unga publiken

Operasångerskan Marianne Eklöf gestaltade draken i Min mamma är en drake. Föreställningen är planerad att visas på SVT den 16 april. Hennes hjärta har brunnit för kultur till barn- och unga i åratal. Utöver sin 30-åriga sångkarriär har hon passat på att undervisa om opera så mycket hon hinner.

LÄS MER HÄR »

2016-03-08

Besök i Vallonien

I februari hälsade Unga på Operans dramaturg på Valèrie Urbain, ledaren för barn- och ungdomsverksamheten vid Opéra Royale de Wallonie-Liège. 

LÄS MER HÄR »

2016-02-22

Dirigenten på Unga på Operan

Mattias Böhm har dirigerat Unga på Operans produktioner Dido och Aeneas samt Min bror är don Juan. I vår blir det barnoperan Vägen Hem, en musikalisk utmaning komponerad av Joanna Lee, influerad av Roald Dahls koncept om hur man bör skapa spänning och fånga barnens intresse. 

LÄS MER HÄR »

2016-02-10

Översättaren kliver fram ur sufflörluckan

Anna Linden, översättare till barnoperan Vägen Hem, berättar om sitt arbete med verket. Originallibrettot är på engelska, skrivet av Rory Mullarkey. Musiken är skapad av Joanna Lee. Unga på Operan har premiär på den svenska versionen den 14 maj på Orionteatern.

LÄS MER HÄR »

2016-01-28

Barnpublikens perspektiv 

Manilla Ernst, teater- och barnkulturvetare, skriver just nu en rapport för Unga på Operan om barnpublikens upplevelser av föreställningen Min mamma är en drake. Rapporten kommer att bli tillgänglig för allmänheten under mars månad.

LÄS MER HÄR »

2015-12-14

Delaktighet och pedagogik

I november firade Smedshagsskolan barnkonventionens födelsedag i samarbete med Unga på Operan. 

LÄS MER HÄR »